Hlavní obsah

V Německu vzrostl počet žádostí o azyl. Do konce listopadu se o něj přihlásilo přes 300 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) oznámil, že letos do konce listopadu přijal přes 300 000 tisíc prvních žádostí o azyl, což je o 60 procent víc než za stejné období loňského roku. Tehdy jich bylo podáno bezmála 190 000. Stejně jako v minulých letech je nejvíc žadatelů ze Sýrie, takřka 96 000.

Foto: Profimedia.cz

Čekárna v zřízení pro azylanty v německém Trevíru

Článek

Za celý loňský rok v Německu požádalo o azyl přes 244 000 lidí, letos bude toto číslo výrazně vyšší, uvedl úřad.

Nejčastěji ve Spolkové republice žádají o azyl občané Sýrie (95 663) následováni občany Turecka (55 354), Afghánistánu (48 172) a Iráku (10 376). Seznam podle BAMF nezahrnuje Ukrajince, kteří v Německu jako váleční uprchlíci pobývají na základě zvláštního statusu, kdy o azyl žádat nemusí.

Foto: Alberto Lo Bianco, ČTK/AP

Imigranti z Afriky na palubě německé lodi u Sicílie

O azyl letos požádalo také přes 8000 státních příslušníků Gruzie, kterou chce Německo společně s Moldavskem zařadit na seznam zemí bezpečného původu. Zapsání na tento seznam znamená, že občané těchto zemí azyl až na výjimky nezískají.

Pokus číslo dvě. Londýn má novou smlouvu o deportaci nelegálních migrantů do Rwandy

Evropa

Na seznamu bezpečných destinací jsou neunijní balkánské státy a také Senegal; konzervativní opozice CDU/CSU by ho chtěla rozšířit ještě o Maroko, Alžírsko a Tunisko.

Německo kvůli boji proti nelegální migraci a pašování lidí obnovilo v polovině října hraniční kontroly s Českem, Polskem a Švýcarskem. Už od roku 2015 provádí kontroly také na hranici s Rakouskem.

Německý kancléř chce přitvrdit s vracením odmítnutých žadatelů o azyl

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám