Hlavní obsah

Země z celého světa varují před teroristickým útokem v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojené státy, Velká Británie, Švédsko, Jižní Korea, Estonsko, Austrálie, Německo, Lotyšsko nebo Kanada. Všechny tyto země v pátek postupně varovaly pro následujících 48 hodin před možným teroristickým útokem v Rusku. Jakou podobu by však měl mít, nikdo neuvedl. Ruská FSB nicméně ve čtvrtek oznámila, že v přestřelce zabila ozbrojence Islámského státu, kteří měli plánovat teroristický útok na moskevskou synagogu. Později své varování vydala i česká ambasáda v Moskvě.

Foto: Profimedia.cz

Moskevský Kreml

Článek

„Vyzýváme lotyšské občany, kteří jsou v Rusku, aby byli obezřetní a vyhýbali se masovým shromážděním, protože podle informací poskytnutých velvyslanectvím USA v Moskvě jsou v Moskvě možné teroristické útoky během příštích 48 hodin,“ uvedlo lotyšské ministerstvo zahraničí na svém webu.

Lotyšsko své upozornění založilo na varování Spojených států, jejichž ambasáda v Moskvě ve čtvrtek večer varovala před možnými teroristickými útoky.

„Velvyslanectví monitoruje zprávy, podle nichž extremisté mají bezprostřední plány zaměřit se na velká shromáždění v Moskvě, včetně koncertů. Upozorňujeme občany USA, aby se v příštích 48 hodinách vyhýbali velkým shromážděním,“ napsala americká ambasáda v Moskvě.

Islámský stát chystal teroristický útok na synagogu v Moskvě, tvrdí FSB. Skupinu zabila v přestřelce

Evropa

Britská ambasáda se k varování přidala. „Nedoporučujeme občanům cestovat do Ruska.“

O možném teroristickém útoku informovala i kanadská vláda. „Pokud jste v Moskvě, vyhněte se velkým shromážděním, koncertům a veřejným akcím. Na veřejných místech si vždy všímejte svého okolí. Sledujte místní média, abyste získali aktuální informace,“ stojí na webu.

List The Moscow Times ve čtvrtek uvedl, že Německo změnilo svůj postoj vůči cestování do Ruska. Dříve Berlín svým občanům doporučoval nenavštěvovat Rusko. V aktualizovaném cestovním doporučení je ale nově uvedeno, že Německo „důrazně nedoporučuje cestovat do Ruska“. Někteří si v této souvislosti navíc všimli, že rovněž na stránkách německé diplomacie se náhle objevilo upozornění, že velvyslanectví v Moskvě a konzulát v Petrohradě v pátek 8. března mimořádně neotevřou.

Podle jiné zprávy listu The Moscow Times podobné varování vydala také Austrálie, Estonsko, Švédsko nebo Jižní Korea.

Později o možném teroristickém útoku varovala i česká ambasáda v Moskvě. „V návaznosti na aktuální zprávy o možných útocích extremistických skupin ve velkých ruských městech Velvyslanectví České republiky v Moskvě vyzývá české občany, jež se nachází na území Ruska, ke zvýšené opatrnosti. Rovněž doporučujeme vyhýbat se místům s velikou koncentrací osob,“ uvedlo české velvyslanectví v prohlášení na webu.

Rusové varování nevydali

V současné době není jasné, k jakému přesně útoku by mělo v Moskvě dojít. Ruský list Kommersant uvedl, že se k možnému teroristickému útoku, před kterým USA varují, ruské úřady nevyjádřily. Ostatní ruská média zatím jen informují o tom, která ze zemí se k  varování připojila, věc nijak nekomentují.

Ruská vládní agentura TASS nicméně informovala o zmaření teroristického útoku na věřící v moskevské synagoze. Členové tamní buňky takzvaného Islámského státu (IS) byli podle FSB zabiti v přestřelce v Kalužské oblasti, když při pokusu o zatčení zahájili palbu.

„Na území Kalužské oblasti byly potlačeny aktivity v Rusku zakázané teroristické organizace Islámský stát, jejíž členové plánovali teroristický útok proti jedné z židovských náboženských institucí v Moskvě,“ citovala z prohlášení FSB ruská agentura s tím, že teroristé na sebe upozornili, když shromažďovali informace k útoku.

V Moskvě hrozí útok extremistů. Vyhýbejte se davům, radí ambasáda USA

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám