Hlavní obsah

Zelenskyj: Soud s obránci Azovstalu zablokuje jakákoli vzájemná jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Pokud Rusko nebo doněčtí separatisté zahájí soud s ukrajinskými vojáky v Mariupolu, znemožní tím jakákoli jednání s Kyjevem. Ve svém pravidelném večerním projevu to v neděli řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský starosta Mariupolu Vadym Bojčenko již dříve uvedl, že soud s ukrajinskými válečnými zajatci by mohl začít na Den nezávislosti Ukrajiny 24. srpna.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Ukrajina nebude tolerovat šikanu lidí, o kterých lze říci jediné: jsou hrdiny své vlasti a bránili svobodu svého lidu před útočníky,“ prohlásil ukrajinský prezident. „To bude hranice, za kterou nejsou možná žádná jednání,“ dodal.

Šéf samozvané proruské Doněcké lidové republiky Denis Pušilin již dříve uvedl, že soud se zajatými příslušníky ukrajinského pluku Azov se uskuteční do konce léta.

Proruští separatisté se chystají soudit stovky ukrajinských zajatců, hlavně z pluku Azov

Evropa

Mariupolská městská rada tento měsíc oznámila, že okupační síly začaly v mariupolské filharmonii montovat vězeňské klece, aby tam uspořádaly demonstrativní proces s obránci Ukrajiny.

„Pokud se tento ohavný soud uskuteční, pokud budou naši lidé přivedeni do těchto zařízení v rozporu se všemi dohodami, všemi mezinárodními pravidly, půjde o zneužívání,“ varoval Zelenskyj ve večerním projevu.

Ukrajinský pluk Azov označili v Rusku za teroristickou organizaci

Evropa

Členové pluku Azov společně s dalšími ukrajinskými obránci, zejména příslušníky námořní pěchoty, tvrdě bránili mariupolské železárny Azovstal. Rusko a separatisté je však označují za neonacisty a upírají jim práva patřící zajatcům. V Rusku byl pluk Azov označen za teroristickou organizaci.

Separatisté už odsoudili k smrti tři zahraniční bojovníky, kteří bránili železárny. Odsoudili je jako žoldnéře, byť byli regulérními příslušníky ukrajinské námořní pěchoty.

Britové a Maročan odsouzení v DNR k smrti za žoldnéřství se odvolají

Evropa

Rusko chystá provokace, varoval Zelenskyj

Zelenskyj v projevu rovněž uvedl, že Ukrajina varovala všechny partnery před ruskými plány na tento týden, kdy budou Ukrajinci slavit Den nezávislosti.

„Měli bychom si být vědomi toho, že tento týden se Rusko může pokusit udělat něco obzvlášť odporného, něco obzvlášť krutého. Takový je náš nepřítel. Ale v kterémkoli jiném týdnu během těchto šesti měsíců Rusko dělalo pořád to samé – nechutné a kruté věci,“ připomněl Zelenskyj, že invaze začala už na konci února.

Turecko stojí na straně Ukrajiny, řekl Erdogan Zelenskému

Evropa

„Mluvil jsem o všech hrozbách s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Byl informován i turecký prezident (Recep Tayyip) Erdogan a generální tajemník OSN (António Guterres). Chápou, co okupanti dělají. A chápou, že Ukrajina to nebude tolerovat,“ dodal Zelenskyj.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak již dříve poznamenal, že Rusko se 23. a 24. srpna pokusí zesílit ostřelování.

Reklama

Výběr článků

Načítám