Hlavní obsah

Ukrajinský pluk Azov označili v Rusku za teroristickou organizaci

– Moskva • Aktualizováno

Ruský nejvyšší soud v úterý vyhověl žádosti generálního prokurátora a s okamžitou platností označil ukrajinský pluk Azov za teroristickou organizaci.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský nejvyšší soud

Článek

„Správní žádosti generálního prokurátora uznat ukrajinskou polovojenskou jednotku Azov za teroristickou organizaci a zakázat ji na území Ruské federace se vyhovělo,“ uvedl soud podle agentury TASS.

Soud verdikt nezdůvodnil. Protistrana se stání nezúčastnila. Jednání probíhalo většinou za zavřenými dveřmi, novináři mohli sledovat přenos ze soudní síně pouze v okamžicích, kdy mluvili svědci. Byli to většinou ruští obhájci lidských práv a novináři, kteří vypovídali o údajných zločinech radikálů z Azovu. Prezentovali většinou rozhovory s obyvateli Mariupolu a Volnovachy, jejichž příbuzní byli zabiti, uneseni nebo mučeni příslušníky pluku.

Verdikt ale dosud nenabyl právní moci a lze se proti němu odvolat.

Verdikt ale dosud nenabyl právní moci a lze se proti němu odvolat.

Rozhodnutí soudu znamená, že nyní mohou být příslušníci pluku souzeni jako členové a organizátoři teroristické organizace, za což jim hrozí nejtvrdší tresty. Za členství pět až deset let a pokuta 500 000 rublů, za organizování a vedení 15 až 20 vězení a pokuta milion rublů.

V Rusku vyšetřují přes 1000 obránců Azovstalu, do Moskvy převezli i cizince

Evropa

Trestní zodpovědnosti jsou zproštěni ti, kdož před zahájením vyšetřování dobrovolně vystoupili z Azovu.

V ruském zajetí je množství vojáků Azovu, kteří se bránili v obklíčeném Mariupolu a tamních ocelárnách. Jde o téměř tisíc lidí, včetně většiny velitelů.

Další příslušníci jsou zadržováni na území samozvané Doněcké lidové republiky.

Ta už tři zahraniční vojáky, příslušníky ukrajinské námořní pěchoty, odsoudila nepravomocně k trestu smrti. Protože se proti němu odvolali, bude se jejich případy opět zabývat soud.

Evropský soud: Rusko musí zabránit popravě britských vojáků z Doněcku

Válka na Ukrajině

Azov je nacionalistický pluk, u jehož zrodu stáli ukrajinští pravicoví radikálové, včetně těch obdivujících německé vojáky. Jeho symbolika je sporná a je zřejmě ovlivněna runovou nacistickou.

Azov proti Spartě. Zločiny radikálů na Donbase

Válka na Ukrajině

Po zařazení praporu Azov mezi jednotky vojsk ministerstva vnitra ale prapor prodělal očistu.

Reklama

Výběr článků

Načítám