Hlavní obsah

Zelenskyj jako tramvajový hrubián a prokrastinace Západu. Ukrajinští komentátoři reagují na summit NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský server onet.pl ve čtvrtek shrnul reakce ukrajinských politických komentátorů na summit NATO v litevském Vilniusu. Většina komentátorů byla zklamána z neakčnosti Západu. Některým se však nelíbily ani emotivní reakce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského během prvního dne summitu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Volodymyr Zelenskyj (uprostřed) na summitu NATO ve Vilniusu

Článek

Valerij Pekar z Kyjevsko-mohyljanské akademie se pokusil shrnout všechny důvody, proč se NATO neodhodlalo k ráznějšímu kroku.

„Vnitřní politická nejistota v USA. Nejistota ohledně rovnováhy uvnitř samotného NATO mezi USA a Evropou. Nedokončené domácí úkoly Ukrajiny (nikdo nechce velkou zemi s velkou armádou a nestabilní demokracií),“ citoval Pekara polský server onet.pl.

Dále zmiňuje „turecké ambice, které jdou daleko za rámec toho, co známe z předchozích desetiletí, maďarský oportunismus, který všechny unavuje, ale nikdo neví, co s ním, a německou nejistotu, jak ostrý bude Zeitenwende (bod zvratu, kdy jedná éra končí a začíná nová)“.

Měli byste projevit víc vděčnosti, nejsme Amazon. Britský ministr zpražil Zelenského

Válka na Ukrajině

Hlavním důvodem ale dle Pekara je, že ani Amerika, ani Evropa neví, co s Ruskem dělat.

„Už více nevěří v ruskou demokracii, bojí se autokracie (protože to znamená válku a vzestup Číny), a ještě více se bojí ruského kolapsu (protože to znamená chaos a vzestup Číny),“ napsal Pekar ve svém komentáři pro ukrajinské Espresso.tv.

Politolog Jevhen Hlibovickij zase odmítá, že by hlavním důvodem pro nepřizvání Ukrajiny do NATO měla být ukrajinská korupce s odkazem na vyjádření některých západních politiků, že Ukrajina ještě není na vstup do NATO připravena.

Podotýká, že upřednostnění boje proti korupci nad bezpečnostními otázkami v rámci bilaterálních vztahů Ukrajiny a USA byla fatální chyba. „Ironií je, že Ukrajina mimo jiné potřebuje NATO, aby se s korupcí mohla vypořádat,“ uzavírá.

Kritice se nevyhnul ani Zelenskyj

Někteří komentátoři si ovšem vzali na paškál i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho emocemi nabité vzkazy v úvodní den summitu.

„Stáváme se nesnesitelnými, když si svět dovolí zaobírat se čímkoliv jiným než námi. Vybuchujeme zlostí, když o nás není takový zájem, jak bychom chtěli,“ píše politický komentátor Volodymyr Hevko na Espresso.tv.

„Jsme jako malé děti vyžadující monopol na neustálou pozornost,“ dodává a připomíná různé tragické události ve světě jako záplavy v Indii nebo válku v Sýrii, o které Ukrajinci jevili pramalý zájem.

Ještě dále zašel ve svém komentáři politický analytik a dlouholetý kritik Zelenského a jeho strany Karl Voloch. Ten Zelenského nazval „tramvajovým hrubiánem, který se nedokáže zodpovědně chovat na veřejnosti“.

Uvedl, že si je Západ vědom toho, že pozvánka do NATO by velice posílila Zelenského a umožnila mu zůstat u moci dlouhý čas. Podle Volocha by mohlo dojít k uzurpaci moci a kritickému oslabení demokracie.

„Ukrajina bude po válce vyžadovat intenzivní obnovu a reformy. Nalít peníze do země s takovou vládou je šílenství. Západ si nemůže dovolit nechat Zelenského u moci po válce,“ dodal Voloch.

I tak nicméně dodává, že hlavním důvodem nepozvání Ukrajiny do NATO je zřejmě strach z rozpoutání třetí světové války.

Kyjev kývne na jakýkoliv obranný plán, který nebude alternativou jeho členství v NATO

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám