Hlavní obsah

Kyjev kývne na jakýkoliv obranný plán, který nebude alternativou jeho členství v NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina přijme jakýkoliv obranný model, který nebude představovat alternativu jejího členství v Severoatlantické alianci. Uvedl to ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, když pro Rádio Svoboda komentoval nabídku tzv. izraelského scénáře pro Ukrajinu.

Foto: Pool, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s manželkou Olenou ve Vilniusu

Článek

„Nepotřebujeme další Budapešťské memorandum, kdy (jsme výměnou) za prázdná slova odevzdali jaderné zbraně. Nedáme členství v NATO za žádné sliby. Protože všichni chápou, a naši partneři to také chápou, že nejsilnější, nejzásadnější pojistkou toho, že v Evropě už nebude válka, je členství Ukrajiny v NATO. Všechny další bezpečnostní záruky jsou dobré, ale nic se nevyrovná členství v Alianci. To je principiální pozice prezidenta (Volodymyra Zelenského) a promítne se do rozhodnutí, která činí,“ uvedl Kuleba v rozhovoru pro Rádio Svoboda.

Tříbodový plán pro Ukrajinu

Ukrajinská média si také všímají tříbodového plánu pro Ukrajinu, který v úterý na tiskové konferenci oznámil generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Ten zahrnuje příslib dlouholeté podpory Ukrajiny, vytvoření nové Rady Ukrajina-NATO, a „potvrzení“, že se země v budoucnu členem Aliance skutečně stane.

Prvně zmíněný víceletý program pomoci má podle Stoltenberga umožnit transformaci země od „sovětských“ modelů k vybavení a standardům NATO, rozvoj bezpečnostního a obranného sektoru a pokrytí kritických potřeb Ukrajiny, jako jsou pohonné hmoty, odminovací zařízení a zdravotnické potřeby.

Druhým bodem je vytvoření nové Rady Ukrajina-NATO. Má jít o společné fórum pro krizovou komunikaci a rozhodování, „kde se budeme potkávat jako rovní s rovnými“, uvedl generální tajemník.

Třetí, z pohledu Ukrajiny nejzásadnější, je „stvrzení skutečnosti“, že se Ukrajina v budoucnu stane členem Severoatlantické aliance. „Potvrdili jsme, že Ukrajina bude v NATO, a souhlasili jsme se zrušením požadavku na Akční plán členství.“ To umožní Ukrajině zkrátit cestu do Aliance, (přejít) z dvoustupňového procesu na jednostupňový, uzavřel Stoltenberg.

Summit NATO vyjasní budoucí pozici Kyjeva

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám