Hlavní obsah

Zelenskyj s Orbánem se poprvé od začátku války sejdou k jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společná schůzka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a maďarského premiéra Viktora Orbána by se měla odehrát brzy, Kyjev a Budapešť už domlouvají detaily. Po telefonátu s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem to ve čtvrtek oznámil Zelenského poradce Andrij Jermak. Maďarsko je nyní jedinou zemí EU, která blokuje společnou unijní pomoc Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezidentVolodymyr Zelenskyj (zcela vlevo) a maďarský premiér Viktor Orbán (zcela vpravo) při zatím posledním setkání v Argentině

Článek

„Měl jsem produktivní telefonát s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem. Po rozhovoru mezi ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a maďarským premiérem Viktorem Orbánem pracujeme na zorganizování schůzky obou lídrů, která by se měla odehrát v brzké budoucnosti,“ napsal Jermak na sociální síti X. „Diskutovali jsme také o pokroku Ukrajiny na cestě evropské integrace,“ dodal.

Zelenskyj a Orbán měli v polovině prosince krátkou osobní výměnu názorů během inaugurace argentinského prezidenta Javiera Mileie. „Zeptal jsem se Orbána: ‚Viktore, řekněte mi jeden důvod, proč nepodporujete náš vstup do EU, třeba najdeme diplomatické řešení.‘ Bylo pro něj obtížné odpovědět, proč nemůžeme uspořádat schůzku, na které bychom vyřešili všechny otázky,“ líčil poté Zelenskyj.

Viktore… Zelenskyj prozradil, co si řekli tváří v tvář s Orbánem

Evropa

„Zelenskyj mi nabídl jednání a já to přijal. Předtím se ale musíme domluvit, o čem se budeme bavit. Témata jednání musí připravit ministři zahraničí obou zemí,“ komentoval rozhovor Orbán.

Orbán tento měsíc zablokoval finanční pomoc Ukrajině ve výši 50 miliard eur (více než 1,2 bilionu Kč), kterou se zbytek členských států snaží zahrnout do unijního rozpočtu na příští čtyři roky. Světová média mezitím referovala, že unijní státy nyní připravují alternativní způsob, jak Kyjevu peníze poskytnout i v případě, že Maďarsko bude společnou pomoc blokovat i na příštím únorovém summitu, jak Orbán avizoval.

Maďarský premiér také řekl, že přístupová jednání o vstupu Ukrajiny do EU by neměla vůbec začít, protože východoevropská země je podle něj od Unie vzdálena „světelné roky“.

Pomoc Ukrajině jako pomoc za covidu. EU jí může poskytnout miliardy i bez Maďarska

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám