Hlavní obsah

Pomoc Ukrajině jako pomoc za covidu. EU jí může poskytnout miliardy i bez Maďarska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie ladí záložní plán, jak poskytnout Ukrajině až 20 miliard eur (přes 492 miliard Kč), a to i bez maďarského souhlasu. S odvoláním na nejmenované představitele zapojené do projednávání plánu to napsal list Financial Times (FT). Navržené schéma se podle něj inspiruje dřívějším opatřením zemí EU na podporu udržení pracovních míst v době koronavirové krize.

Foto: Yves Herman, Reuters

Evropští lídři na prosincovém summitu v Bruselu

Článek

Původní plán byl jiný. Evropská unie chtěl Ukrajině poskytnout finanční pomoc až ve výši 50 miliard eur (přes 1,2 bilionu Kč), která měla být zahrnuta do unijního rozpočtu na příští čtyři roky. Proti bylo pouze Maďarsko, jeho nesouhlas však tuto možnost zablokoval. Maďarský premiér Viktor Orbán už avizoval, že se na plánovaném unijním summitu 1. února je připraven své veto zopakovat.

Evropští lídři by zjevně byli raději, kdyby se Budapešť nakonec podařilo přesvědčit, ale alternativní plán pro případ trvajícího Orbánova nesouhlasu nabývá stále konkrétnější podoby. V čem spočívá? Evropská komise by si na kapitálových trzích pro Kyjev půjčila až 20 miliard eur, přičemž členské státy (ovšem bez Maďarska) by za tyto půjčky poskytly evropskému rozpočtu záruky.

Špičky EU si lámou hlavu, jak srovnat Viktora Orbána

Evropa

Méně peněz a jen půjčky

Záložní plán je podle FT podobný schématu, na jehož základě si Evropská komise půjčila 100 miliard eur, které pak poskytla členským státům k udržení pracovních míst v době koronavirové krize. Schéma nazvané SURE spuštěné v roce 2020 využilo i Česko.

Takový „plán B“ sice nevyžaduje jednomyslnou podporu členských států, má ale své limity. Podle unijních pravidel totiž musí jít v takovém případě výhradně o půjčky, zatímco původních 50 miliard měly zčásti tvořit i granty. Také proces politického schvalování je v tomto případě složitější - v některých členských zemích musí účast na schématu schválit parlament, což se týká i klíčového Německa, upozorňuje FT.

Očekává se, že v rámci schématu bude možné Ukrajině bránící se ruské agresi poskytnout pomoc do března. Konkrétní časový harmonogram a konečná částka mají být podle FT stanoveny na základě potřeb Ukrajiny.

Pošlete nám peníze a odblokujeme pomoc pro Ukrajinu, říká Orbánův poradce

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám