Hlavní obsah

Západ plánuje převzít kontrolu nad Moldavskem, blouzní Lavrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že západní země mají stejně jako v případě Ukrajiny v plánu úmyslně ovlivnit vedení Moldavska. Lavrov to řekl v projevu na zasedání Světového festivalu mládeže, kde dále uvedl, že Západ hodlá zasahovat do vztahů Ruska s ostatními zeměmi. Informuje o tom ruský list Kommersant.

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Západ otevřeně připravuje Moldavsko jako nástupce Ukrajiny a hodlá očistit celé vedení země,“ prohlásil podle ruského listu Lavrov, aniž by připomněl, že v roce 1992 Ruská federace anektovala moldavské Podněstří.

Lavrov to řekl jen několik dní poté, co proruští separatisté v Podněstří svolali na středu sjezd poslanců a představitelů regionálních samospráv, které se prostřednictvím opozičního podněsterského aktivisty Gennadije Čorby chystají s žádostí připojit Podněstří k Rusku oficiálně obrátit „jménem obyvatel žijících na levém břehu Dněstru“ na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ruské vedení už před týdnem oznámilo, že o den později, ve čtvrtek, ruský prezident přednese projev k ruskému federálnímu shromáždění. Podle představ Čorby v něm Putin oznámí „žádost Podněsterců“ a Rada federace, konkrétně horní komora ruského parlamentu, ji v urychleném řízení schválí.

Na severu Evropy začalo vojenské cvičení NATO. Rusové zuří

Evropa

Opakované lži o Ukrajině

Ruský ministr zahraničí dále lživě uvedl, že západní země zorganizovaly v roce 2014 na Ukrajině státní převrat a do čela státu dosadily své úředníky. „Západ využil Ukrajinu jako odrazový můstek proti Rusku,“ uvedl.

Naopak to bylo Rusko, kdo v minulosti dosazoval do vedení Ukrajiny své loutky. Tou poslední byl ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč, který při nepokojích v roce 2014 v rámci Euromajdanu uprchl za eskorty ruských agentů FSB do Ruska. Od té doby byly na Ukrajině pořádány svobodné demokratické volby, ve kterých nejprve vyhrál Petro Porošenko, který Euromajdan spoluorganizoval, a posléze současný prezident Volodymyr Zelenskyj.

Dosadit své loutky chtělo Rusko na Ukrajině i v únoru 2022, kdy zahájilo nevyprovokovanou invazi na Ukrajinu. Před dvěma lety chtělo Rusko podle plánu obsadit Ukrajinu během tří dnů, to se mu ale nepovedlo a během krvavé války zatím přišlo o několik stovek tisíc vojáků.

Rusko nemá žádné hranice, prohlásil Medvěděv a ukázal mapu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám