Hlavní obsah

Žádné zvýšení, jak sliboval Putin. V Rusku se bude dál rukovat od 18 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko zachová současný minimální věk pro odvod do armády na 18 letech, přestože ministr obrany Sergej Šojgu původně navrhoval posunout minimální hranici na 21 let. V pátek to uvedl předseda branného výboru ruského parlamentu. Zvýšení minimální věkové hranice přitom podpořil i ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský voják v Chersonu

Článek

Návrh zákona původně předpokládal změnu věkové hranice pro povinnou vojenskou službu ze současného rozmezí 18–27 let na 21–30 let. Informuje o tom server Moscow Times.

Andrej Kartapolov, spoluautor návrhu zákona a předseda výboru pro obranu v dolní komoře ruské Státní dumy, uvedl, že nové pozměňovací návrhy zachovají dolní věkovou hranici a tu horní zvýší na 30 let. Odvod tak bude možný po 12 let života.

„Rozhodli jsme se ponechat spodní věkovou hranici pro odvod na 18 letech, protože mnoho mladých kluků chce na vojnu už v 18 letech,“ řekl Kartapolov novinářům. Po přijetí budou změny uplatněny při jarním odvodu v příštím roce, dodal Kartapolov.

Výbor Dumy pro obranu podpořil novou verzi zákona v pátek, k jeho uzákonění je nyní nutné ještě hlasování v horní komoře Rady federace a poté Putinův podpis. Vladimir Putin přitom v prosinci podpořil návrh ministra obrany Sergeje Šojgua na zvýšení věkové hranice pro odvody.

Do armády klidně i v 70

Ruský parlament v úterý také prodloužil maximální věk, do kterého mohou být muži mobilizováni do armády. Zákon umožňuje povolat muže, kteří absolvovali povinnou vojenskou službu bez dalších závazků, až do věku 40, 50 nebo 55 let v závislosti na jejich kategorii, uvedla Státní duma na svých internetových stránkách. Ve všech případech byla věková hranice zvýšena o pět let. Co se týče nejvyšších důstojníků, ti mohou být povoláni až do 70 let.

Poté, co Putin loni v září vyhlásil „částečnou“ mobilizaci, prchly ze země desítky tisíc ruských mužů. Rusko povolalo více než 300 tisíc mužů. V současné době se navíc spekuluje o tom, že Rusko má na frontě problém s nedostatkem mužů. Nově přijatý zákon, který minimální věk nástupu do vojenské služby nezvyšuje, tyto spekulace posiluje.

Ukrajina nasadila kazetovou munici. Má to dopad na ruskou obranu, uvedl Bílý dům

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám