Hlavní obsah

Ukrajina nasadila kazetovou munici. Má to dopad na ruskou obranu, uvedl Bílý dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinská armáda poprvé nasadila kazetovou munici, kterou jí dodaly Spojené státy americké. Použila ji na jihovýchodě území s cílem rozbít dobře upevněné ruské pozice, jež zpomalily letní protiofenzivu, informoval list The Washington Post (WP). Použití kazetové munice na Ukrajině už potvrdil také mluvčí Bílého domu John Kirby.

Foto: Twitter

Záběry ze sociálních sítí, které mají zachycovat použití kazetové munice

Článek

Dodávku kazetové munice nařídil americký prezident Joe Biden, a to teprve zhruba před dvěma týdny. O týden později ji Ukrajina obdržela, Kyjev ji tedy do své výzbroje zahrnul velmi rychle.

Už v úterý přitom uvedl generál ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj v rozhovoru pro BBC, že k použití dojde během několika dnů.

A to přesně se stalo. Ukrajina ji použila ke zničení ruských zákopů na jihovýchodě země, a to ve snaze osvobodit Ruskem okupované území.

KOMENTÁŘ: Kazetová munice. V hlavní roli evropské pokrytectví – Milan Mikulecký

Komentáře

Na sociálních sítích už se objevila první videa, která mají zobrazovat použití kazetové munice proti ruským okupantům, jejich autenticitu ale není možné ověřit. Použití munice na Ukrajině ale potvrdil mluvčí Bílého domu John Kirby.

„Dostali jsme od Ukrajinců zpětnou vazbu a munici používají docela účinně,“ řekl Kirby agentuře Reuters. Dodal, že kazetová munice má dopad na ruské obranné formace a pohyb jednotek.

Srovná síly na bojišti

Bidenovo rozhodnutí ovšem sklidilo vlnu kritiky od několika lidskoprávních skupin, evropských spojenců a také od některých politiků z řad amerických demokratů, a to kvůli riziku civilních obětí.

Kazetová munice vybuchuje ve vzduchu nad cílem, kde uvolní několik desítek až stovek menších bomb na ploše potenciálně velké jako několik fotbalových hřišť. Obzvláště zranitelné jsou podle WP děti, protože munice může explodovat až po několika letech – poté, co ji někdo vezme do ruky. Na druhou stranu ale území, na němž bude nasazena, je již nyní poseto ohromným množstvím protitankových min, které představují pro civilisty srovnatelné nebezpečí, a odminování těchto oblastí bude po skončení konfliktu jednou z hlavních priorit.

V Rusku ne, ve městech ne. Ukrajina stanovila pět zásad použití smrtící kazetové munice

Zahraniční

Ukrajina kazetovou munici již dlouho požadovala. Podle Kyjeva totiž vykompenzuje značnou nevýhodu v dělostřelectvu, výzbroji a počtu vojáků. V rozhovoru pro BBC to řekl plukovník ukrajinské armády Oleksandr Bakulin,

Ten dále uvedl, že tato munice je potřebná k „způsobení maximálních škod nepřátelské pěchotě“. Připustil ale, že „nevyřeší všechny naše problémy na bojišti“.

Nasadí ji i u Bachmutu

Kromě frontových pozic na jihovýchodě Ukrajiny se očekává, že Kyjev kazetovou munici použije i v blízkosti Ruskem kontrolovaného města Bachmut, o který se začalo bojovat loni v květnu.

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin zhruba o rok později prohlásil, že město dobyl. To později nepřímo potvrdil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, když prohlásil, že Bachmut „je už pouze v našich srdcích“.

Ukrajina se na toto město ovšem zaměřila ve své letní protiofenzivě a podle Institutu pro studium války (ISW) jeho část znovudobyla.

Obešel zákon

Šéf Bílého domu Biden svým rozhodnutím o dodávkách kazetové munice Ukrajině obešel americký zákon, který zakazuje výrobu, používání nebo transfer kazetové munice s „mírou zmetkovosti“ vyšší než jedno procento, což označuje podíl munice, která po použití zůstane nevybuchlá.

Využil ustanovení zákona o zahraniční pomoci, jež prezidentovi umožňuje poskytnout pomoc bez ohledu na omezení vývozu zbraní, když se jedná o „důležitý zájem národní bezpečnosti USA“.

Bidenovo rozhodnutí minulý týden obhajoval americký ministr obrany Lloyd Austin, který uvedl, že kazetová munice představuje „překlenovací období“, jež umožní udržet tlak na Rusy do doby, než se výroba zbraní na Západě zvedne a Kyjev již nebude nebezpečné zbraně potřebovat.

Austin navíc dodal, že se Ukrajina „písemně“ zavázala tuto munici nepoužívat proti civilním cílům a místům s hustší obydleností.

Rusové ji na Ukrajině použili mnohokrát

Podle OSN Rusko od začátku invaze použilo kazetovou munici v obydlených oblastech Ukrajiny již nejméně 24krát. To však nebránilo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi pohrozit Ukrajině, že když použije proti Moskvě tento typ munice, může Kyjev očekávat to samé od ruských okupantů.

Většina spojenců Washingtonu v NATO podepsala Úmluvu o kazetové munici, která zakazuje její používání a výrobu. Spojené státy, Rusko a Ukrajina však tuto smlouvu nikdy nepodepsaly.

Morální autorita USA

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan se přitom ostře ohradil proti myšlence, že vyslání munice zpochybňuje morální autoritu USA.

„Naše morální autorita a morální autorita Ukrajiny v tomto konfliktu vyplývá ze skutečnosti, že podporujeme zemi, která je pod brutálním a krutým útokem svého souseda, na jejíž města padají rakety a bomby, jejíž civilisté jsou zabíjeni a jejíž školy, kostely a nemocnice jsou ničeny,“ řekl Sullivan.

Následně dodal, že odmítá jakoukoli myšlenku, že poskytnutí kazetové munice, díky níž bude moci Ukrajina bránit svoji vlast a chránit své civilisty, jakýmkoli způsobem zpochybňuje morální autoritu Spojených států.

Ukrajinský generál Tarnavskyj potvrdil, že Ukrajina již dostala kazetovou munici z USA

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám