Hlavní obsah

Začíná mimořádný summit EU. Rozhodne o pomoci Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedové vlád evropské sedmadvacítky se sjíždějí do Bruselu na mimořádný jednodenní summit Evropské unie, jehož hlavním tématem je finanční a vojenská pomoc Ukrajině. V posledních týdnech probíhala intenzivní jednání o poskytnutí 50 miliard eur (1,2 bilionu Kč) víceleté pomoci Kyjevu z unijního rozpočtu. Dosud tento záměr blokovalo Maďarsko.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské rady v Bruselu

Článek

Budapešť nejdříve žádala, aby se o dlouhodobé ukrajinské pomoci rozhodovalo mimo takzvanou revizi víceletého finančního rámce, tedy unijního rozpočtu na roky 2021 až 2027.

Poradce maďarského premiéra Viktora Orbána nicméně počátkem tohoto týdne připustil, že je Maďarsko nakonec otevřeno i variantě, aby EU plánovanou pomoc Kyjevu ze svého rozpočtu poskytla.

Země si nicméně klade dodatečné podmínky, například že k dohodě budou přidána ustanovení, která umožní „Budapešti později změnit názor“. O zákulisních vyjednáváních dříve obsáhle informoval zpravodajský web Politico.

EU si je jistá Orbánovým obratem ohledně peněz pro Ukrajinu

Evropa

Podle zatím posledního návrhu závěrů ze summitu unijní vůdci na mimořádné Evropské radě navrhnou pořádání každoroční debaty o tom, jak Ukrajina s penězi EU nakládá. Maďarsko by tak nezískalo právo finance vetovat, nicméně mohlo by to rozptýlit jeho obavy. Zda to bude maďarskému premiérovi stačit, ukáže až čtvrteční schůzka.

Kromě finanční pomoci Ukrajině v rámci revize unijního rozpočtu budou členské státy jednat i o navýšení prostředků v takzvaném Evropském mírovém nástroji (EPF) o pět miliard eur (124 miliard Kč) s tím, že by tyto peníze měly být určeny pouze na vojenskou pomoc pro Ukrajinu. Jak napsal server Politico, s posílením této pomoci souhlasí nakonec i Maďarsko, nicméně za podmínky, že jeho příspěvek půjde na „nesmrticí vybavení“.

Očekává se rovněž, že předmětem debaty bude i situace na Blízkém východě, zejména konflikt mezi palestinským hnutím Hamás, které EU považuje za teroristickou organizaci, a Izraelem. Vzhledem k některým rozdílným názorům členských států ale k této části jednání pravděpodobně nebudou žádné závěry.

Orbán podpoří uvolnění 50 miliard eur pro Ukrajinu, pokud se bude pomoc jednou ročně přehodnocovat

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám