Hlavní obsah

EU si je jistá Orbánovým obratem ohledně peněz pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť dala Evropské unii najevo, že je připravena zrušit svůj nesouhlas s financováním Ukrajiny. Jednání o drobných „přilepšeních“, která by maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi usnadnila ústup z jeho pozic, pokračují. Informuje o tom zpravodajský portál Politico.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Podle několika evropských diplomatů a úředníků se Orbán blíží k přijetí kompromisu o způsobu využití rozpočtových unijních prostředků, i když výsledná dohoda pravděpodobně nesplní všechny jeho požadavky, které vznesl po zablokování finanční pomoci Ukrajině na prosincovém summitu. Ukrajina tak na přislíbených 50 miliard eur pomoci v rámci čtyřletého balíčku dál čeká.

Lídři Evropské unie se budou otázce znovu věnovat na mimořádném summitu 1. února.

Ačkoliv stále neexistuje úplná shoda na tom, jaké ústupky Maďarsku nabídnout na oplátku a co by mohlo přijmout, Evropská unie je nyní přesvědčena, že dohodu lze uzavřít během několika příštích týdnů, sdělili webu Politico pod podmínkou anonymity evropští diplomaté a úředníci.

Orbán, který vstupuje do 18. roku svého působení ve funkci premiéra, se stal největším trnem v oku EU, což ruská invaze na Ukrajinu jen více zdůraznila. Orbánova podpora šéfa Kremlu Vladimíra Putina, kterého Orbán považuje za svého přítele, je provázena roky opakovaného porušování demokratických norem EU, uvádí Politico.

Evropská unie je připravena k ústupkům Maďarsku, aby zajistila pomoc pro Kyjev

Evropa

V Bruselu se začíná projevovat pocit, že tentokrát už toho bylo dost.

„Prosincový summit byl budíčkem,“ uvedl jeden z evropských diplomatů, „několik vedoucích představitelů si uvědomilo, o co (Orbánovi) ve skutečnosti jde.“ V bruselských kruzích začíná panovat přesvědčení, že maďarskému premiérovi docházejí triumfy, pokud jde o držení Unie jako rukojmího.

Orbán se snažil podmínit podporu společným evropským záležitostem tím, že blok rozmrazí peníze pro Maďarsko zadržované kvůli maďarskému porušování demokratických principů. V prosinci Evropská komise uvolnila 10,2 miliardy eur, načež Orbán schválil zahájení přístupových rozhovorů EU s Ukrajinou.

Komise však nastavila laťku pro další peníze vysoko a naznačila, že Maďarsko čeká ještě dlouhá cesta, než bude moci získat svůj podíl finančních prostředků z fondu určeného na pomoc zemím, které se vzpamatovávají z hospodářského šoku způsobeného pandemií.

Pravidelné vydírání?

Zatímco v Bruselu byla určitá ochota nabídnout Orbánovi některé ústupky, aby se dosáhlo dohody, většina evropských metropolí odmítla maďarskou snahu rozdělit financování Ukrajiny do ročních tranší, které by bylo třeba každoročně jednomyslně schvalovat.

V praxi by to Orbánovi umožnilo blokovat financování Ukrajiny ze strany EU každý rok – nebo si vynucovat další ústupky od Bruselu za zrušení svého veta.

„Je velmi nepravděpodobné, že členské státy přijmou řešení, které poskytne Maďarsku možnost pravidelného vydírání,“ uvedl jiný evropský diplomat.

Další případný ústupek Orbánovi, o němž se hovoří, by zahrnoval přezkum financování Ukrajiny v polovině období, tedy v roce 2025. Ale i tato varianta, s níž před několika měsíci přišlo Maďarsko, je mezi nejsilnějšími stoupenci Kyjeva považována za nepřijatelnou.

„Vyvolalo by to chaos, kdybychom se za 12 měsíců znovu sešli a jednomyslně rozhodli, zda Ukrajině budou prostředky prodlouženy,“ uvedl jeden ze zdrojů webu Politico.

Poukázal na to, že to odporuje logice sedmiletého rozpočtu EU, který má nabídnout stabilitu a předvídatelnost.

Úředník EU naznačil, že potenciální kompromis by mohl spočívat v tom, že by exekutiva EU uhradila Maďarsku splátky úroků z peněz po pandemii.

Fico a Orbán si v Budapešti notovali

Evropa

Komise rovněž zvažuje zavedení „záchranné brzdy“, která by umožnila kterékoli zemi, jež by měla námitky proti financování Ukrajiny, odložit platby a odsunout jednání na summit vedoucích představitelů EU. Tato možnost by však neumožnila žádnému členskému státu platby vetovat.

Panuje shoda, že jakýkoli konečný kompromis bude muset zahrnovat určité ústupky Maďarsku – dostatečně pádné, aby Orbán mohl doma ohlásit vítězství.

Zatímco Unie vyjednává, napadené zemi docházejí prostředky na obranu a zajištění potřeb státu.

„Finanční pomoc je nezbytná, abychom mohli projít kritickým obdobím války se stabilním finančním systémem a soustředit všechny možné vnitřní zdroje na obranu,“ napsalo ukrajinské ministerstvo financí ve svém prohlášení. „Naše finanční možnosti jsou mnohem omezenější než v Rusku. Podpora je tedy nezbytná pro vyrovnání našich šancí,“ dodalo.

Orbán by souhlasil s pomocí Ukrajině, pokud by šla v ročních splátkách

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám