Hlavní obsah

Orbán podpoří uvolnění 50 miliard eur pro Ukrajinu, pokud se bude pomoc jednou ročně přehodnocovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko bude souhlasit s poskytnutím 50 miliard eur pro Ukrajinu pouze v případě, že v Unii se bude každý rok opětovně přehodnocovat, zda se Ukrajině tyto prostředky budou dál poskytovat. V rozhovoru pro francouzský deník Le Point to řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Viktor Orbán

Článek

V případě nesplnění zmíněné podmínky je Budapešť připravena pomoc Ukrajině vetovat. Podle Orbána by o pokračování pomoci Ukrajině měly unijní státy rozhodovat každý rok jednomyslně.

„Bohužel, tento postoj je některými zeměmi chápán nebo interpretován jako prostředek každoročního vydírání. Náš postoj je takový, že se nejedná o využívání veta k vydírání, ale o obnovení a zachování jednoty Evropské unie,“ zdůraznil předseda maďarské vlády v rozhovoru pro Le Point.

Orbán zopakoval svůj postoj, že válka na Ukrajině nemá vojenské řešení a je potřebné okamžité příměří a zahájení mírových jednání. „Členské země Unie se však přiklánějí k vojenskému řešení a navrhují, aby bylo za čtyři roky poskytnuto 50 miliard eur,“ upozornil maďarský premiér.

Pokud podle Orbána některá členská země nesouhlasí s válkou, migrací a gender otázkami, Brusel reaguje „imperialisticky“ a danou zemi vydírá.

Vstup Švédska do NATO podporujeme, ratifikaci chci brzy, řekl Orbán

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám