Hlavní obsah

Zabijáka Meraha pohřbili u Toulouse, i když to starosta nechtěl

Alžíř/Paříž
Aktualizováno

Navzdory protestům starosty Toulouse byl na hřbitově u města pohřben Mohammed Merah, který zavraždil tři francouzské výsadkáře, rabína a tří židovské děti. Uvedla to BBC. Meraha nechtěli pohřbít v rodném Alžírsku. Spory mezi stranami se vyřešily dohodou, uvedl Abdallah Zekri z Muslimské rady ve Francii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Merahovo tělo bude pohřbeno nedaleko ToulouseVideo: Reuters

 
Článek

Tělo bylo podle agentury AFP uloženo do hrobu v muslimské části hřbitova Cornebarrieu na předměstí Toulouse. Pohřbu se zúčastnilo asi 15 lidí, výlučně mužů převážně mladého věku.

"Uskutečnila se jednání a dosáhli jsme dohody," řekl Zekri, který dopoledne informoval, že Alžírsko odmítlo tělo převzít z bezpečnostních důvodů. Merahovi příbuzní jej pak požádali, aby zařídil pohřeb ve Francii v příštích 24 hodinách.

"Poté, co tělo Mohammeda Meraha na poslední chvíli odmítlo Alžírsko, cítí starosta Pierre Cohen, že jeho pohřeb v Toulouse by byl nevhodný," uvedla kancelář starosty Toulouse podle agentury AFP a dodala: "Požádal prefekta, aby pohřeb o 24 hodin odložil a projednal vše s vládou."

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy poté prohlásil, že by mělo být umožněno pohřbít Meraha ve Francii: "Byl to Francouz. Nechme ho pohřbít a nehádejme se o to."

Starosta nakonec ustoupil.

Foto: Novinky, Mapy.cz

Třiadvacetiletý Merah zemřel minulý týden po policejní razii v jeho bytě v Toulouse, kam se ukryl, když ho vyšetřovatelé vystopovali. [celá zpráva]

Mladík v předchozích dnech třikrát zaútočil v domovském Toulouse a Montabaunu.[celá zpráva]

Merah policii tvrdil, že chtěl pomstít utrpení lidí v Afghánistánu a na palestinských územích. Jeho otec žijící v Alžírsku podává na francouzský stát žalobu kvůli údajné vraždě svého syna. [celá zpráva]

Policie pátrá po dalším komplici

V souvislosti s vraždami zůstává ve vazbě Merahův bratr Abdelkader, v jeho autě se našla vražedná zbraň. Vyšetřovatelům řekl, že měli ještě komplice.

Policie následně ve středu večer ve vesnici St. Papoul u města Castelnaudary objevila šedý Renault Clio, který Merah řídil na místech činu. Majitelem je muž žijící ve stejném domě jako Merah, uvedla televize France 3. Není jasné, zda byl muž zadržen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám