Hlavní obsah

Francouzská policie obklíčila zabijáka vojáků a dětí, z okna vyhodil zbraň

Toulouse
Aktualizováno

Policie v severní části francouzského města Toulouse obklíčila v domě pachatele vražd vojáků, rabína a židovských dětí Mohammeda Meraha. Vyhodil z okna pistoli Colt a uvedl, že je připraven se vzdát. Podle AFP se vzdá odpoledne. Policie ho chce dopadnout živého. Panují ale obavy, že se může zabít. Má i další zbraně, mj. malý samopal Uzi a kalašnikov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Francouzská policie obklíčila zabijáka vojáků a židovských dětíVideo: Reuters

 
Článek

„Označil se za mudžahída a hlásí se k Al-Káidě,“ řekl ráno ministr vnitra Claude Guéant, který je na místě zásahu. „Chtěl pomstít palestinské děti a také se chtěl pomstít francouzské armádě kvůli jejím zahraničním intervencím,“ doplnil ministr. K Al-Káidě se přihlásil při vyjednávání se speciální jednotkou RAID.

Foto: Reuters

Autobus přistavený k evakuaci obyvatel čtvrti v Toulouse, kde se skrývá střelec.

Na místo dorazily dopoledne autobusy, které evakuují obyvatele přilehlých domů. Policie tedy počítá i s jinými eventualitami, než s tou, že se muž vzdá, či spáchá sebevraždu. Připraveno je na 300 policistů. Jsou rozmístěni u vchodů. Muž si na znamení dobré vůle odhodil pistoli, ale uvedl, že má další zbraně včetně dvou automatických.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trénink zásahu elitní jednotky RAIDVideo: Reuters

Na místě se střílelo, nejméně tři příslušníci jednotky byli zraněni. Zatčeni byli také přítelkyně a bratr vraha, který je rovněž podezřelý z vražd. Další bratr je na útěku.

Podle posledních zpráv je obklíčený připraven se vzdát. První vyjednávání přitom selhala. "Odmítá se vzdát," prohlásil ještě před několika hodinami Guéant.

Foto: Pascal Parrot , Reuters

Razie začala už před úsvitem.

Noční zásah

O úderu bylo podle televize Sky News za účasti prezidenta Nicolase Sarkozyho rozhodnuto v předchozí večer okolo 22. hodiny. Zátah speciální jednotky začal pět minut po třetí hodině, když policie uzavřela okolní ulice. Podezřelý 24letý muž se zabarikádoval ve čtyřpatrovém domě, kde zřejmě bydlí. Kolem třetí ráno na policisty střelec z okna volal: "Mohu vás vidět."

Strhla se přestřelka, hledaný pálil skrze poštovní schránku ve dveřích. Zaznělo asi sedm výstřelů. Tři policisté byli zraněni, uvedla prokuratura, jeden byl střelen do ramene, druhý do kolene a třetí do hrudníku. Třetímu zachránila život neprůstřelná vesta.

Nyní se muž skrývá v přízemí nebo v prvním patře.

Foto: Jean-Philippe Arles, Reuters

Příslušník francouzské zásahové jednotky RAID

Podle sousedů byly přestřelky tři. Teprve pak policie sousedům volala, aby nevycházeli ven.

Foto: Pascal Parrot, Reuters

Francouzská policie při zásahu v souvislosti s pátráním po střelci.

Matka vyjednavačům nepomohla

U razie je i matka podezřelého, aby pomohla policejním vyjednavačům. Řekla ale, že nemá na svého syna žádný vliv. Druhého jejího syna podle agentury Reuters zatkli na jiném místě.

Foto: Pascal Parrot , Reuters

Policisté v rezidenční čtvrti Croix-Daurade, kde se útočník ukryl.

Muž byl mezi podezřelými už po prvních dvou útocích. pak se podařilo získat klíčové důkazy. Francouzská policie už potvrdila, že obklíčený Mohamed je pachatelem vražd.

Foto: Novinky, Mapy.cz

Podle svědků jednal muž zcela chladnokrevně i při vraždách tří výsadkářů afrického a karibského původu v Toulouse a Montaubanu z dvou minulých týdnů. Panovaly obavy, že útočník udeří znovu. Rakve s obětmi pondělní střelby byly mezitím dopraveny k pohřbu do Izraele.

Foto: Reuters

Rakve s oběťmi pondělní střelby vykládají na letišti u Tel Avivu.

Zabiják z Toulouse a Montaubanu

Střelcem je 23letý Francouz z Toulouse Mohammed Merah, jehož matka je Alžířanka. Pochází z konzervativní muslimské rodiny, má čtyři sourozence.

Hlásí se k Al-Káidě, považuje se za bojovníka džihádu. Uvedl, že mstí palestinské děti a jeho akce je odplatou francouzské armádě za její akce v zahraničí, mimo jiné v Afghánistánu.

Podle francouzské police byl několikrát v Afghánistánu a v Pákistánu, kde prodělal výcvik. V afghánském Kandaháru byl údajně v roce 2007 zadržen kvůli bombovým hrozbám, uvedla zástupce tamní věznice. Z vězení měl o rok později s pomocí radikálů z hnutí Tálibán uprchnout společně se stovkami dalších vězňů. Úřady později toto tvrzení zpochybnily.

Střelec, který pracoval jako mechanik, se v minulosti hlásil také k politickému hnutí Forzane Aliza (Rytíři cti), které ve Francii z islámských pozic otevřeně kritizuje nespravedlnosti ve společnosti a v poslední době vedlo kampaň proti prezidentovi Nicolasi Sarkozymu i růstu vlivu krajní pravice.

Radikalizoval se v roce 2011, když byl krátce zadržen pro násilný trestný čin. Dopustil se zřejmě i dalších trestných činů. 

Merah překročil zákony ve Francii 18krát. Trestán byl už jako mladistvý.

Reklama

Výběr článků

Načítám