Hlavní obsah

Za šíření „nepravd o ruské armádě“ bude hrozit i vyvlastnění majetku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci Státní dumy - dolní komory ruského parlamentu - vypracovali novelu zákona, která předpokládá konfiskaci majetku jedinců, kteří se dopustí šíření záměrně nepravdivých zpráv o ruské armádě. V praxi tak zákon ohrožuje všechny kritiky současné ruské ozbrojené agrese proti Ukrajině. Autory návrhu je 335 zákonodárců.

Foto: Profimedia.cz

Příbuzná mobilizovaného ruského vojáka protestuje před budovou ministerstva obrany v Moskvě, 6. leden. Manželky a matky mobilizovaných vojáků jsou ty, které se vyjadřují v rozporu s válečnou legislativou a vyzývají k rotaci vojáků a jejich návratu.

Článek

O další možnosti státního postihu za kritiku války, nepříznivé zprávy o poměrech v armádě či nesouhlas s jejím postupem informuje ruská RBK.

Podle poslanců má být majetek zabaven těm, kteří poruší odpovídající zákon „ze zištných důvodů nebo na zakázku“. Dosavadní praxe je přitom taková, že mnozí ruští kritici války automaticky dostávají nálepku člověka spolupracujícího s cizí státní mocí.

Například generál Andrej Kartapolov, předseda poslaneckého výboru pro obranu, v rozhovoru pro zpravodajský web fontanka.ru nedávno uvedl, že výzvy k rotaci vojáků či zrušení mobilizace, čehož se dožadují zejména manželky mobilizovaných Rusů, jsou „akce nepřátel z dílny CIA a ,cipsošníků‘ (příslušníků zvláštního útvaru ukrajinské armády, Centra informačních a psychologických speciálních operací, CIPSO - pozn. red)“.

Nechcete narukovat? Už nejste občané, zazněl v Rusku přelomový rozsudek

Evropa

Nově se má tedy paragraf 104.1 ruského trestního zákoníku o vyvlastňování majetku vztahovat také na „veřejné šíření záměrně lživých informací o použití Ozbrojených sil Ruské federace“ a „veřejné výzvy k aktivitám proti bezpečnosti státu ze zištných důvodů“.

Odebrat ocenění a vyznamenání, horují poslanci

Poslanci dále navrhli, aby ruské soudy získaly pravomoc zbavovat Rusy „šířící nepravdivé informace o ruské armádě“ státních a jiných vyznamenání. To by se týkalo lidí „uchylujících se k extremistické činnosti, protistátním aktivitám a rehabilitaci nacismu“. Z toho je v Rusku běžně obviňováno celé ukrajinské vedení a také všichni ti, kteří nesdílejí ruský pohled na válku na Ukrajině.

Podle advokátky Iriny Birjukovové, kterou cituje RBK, přijetí novely povede k plošnějšímu postihu občanů a zvýšení počtu trestních věcí na základě zákona „o lživých zprávách o ruské armádě“. „Zdá se mi, že se to celé dělá kvůli zastrašování občanů,“ uvedla.

Zabaven může být majetek, který slouží k páchání trestného činu. Podle právníka Alexeje Gavriševa jde v praxi zejména o počítače, tablety a mobilní telefony.

Girkinovi hrozí skoro pět let za mřížemi

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám