Hlavní obsah

Girkinovi hrozí skoro pět let za mřížemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prokurátor ve čtvrtek navrhl soudu, aby ruského nacionalistu a bývalého vůdce proruských separatistů na východní Ukrajině Igora Girkina, známějšího ve vlasti pod jménem Igor Strelkov, odsoudil k téměř pěti letům vězení za extremismus, píší ruská média.

Foto: Profimedia.cz

Ruský nacionalista Igor Girkin

Článek

Bývalý důstojník ruské tajné služby FSB a veterán bojů v Donbasu na východě Ukrajiny z roku 2014 Girkin je stoupencem ruské války proti Kyjevu, ale ostře na sociální síti kritizoval ruské úřady včetně prezidenta Vladimira Putina za neschopnost projevenou ve válce, která trvá už téměř dva roky.

„Prokurátor navrhl odsoudit Igora Strelkova, obviněného z veřejného vyzývání k extremistické činnosti, ke čtyřem letům a 11 měsícům v trestanecké kolonii,“ napsal list Kommersant na svém webu. Podle The Moscow Times je maximální možný trest za tento trestný čin pět let.

Proces s Girkinem začal v Moskvě v polovině prosince. Po kritice prezidenta Putina za neschopnost byl loni v červenci zadržen a obviněn z vyzývání k extremismu. Obvinění odmítl.

Rusko současné boje oslabují, nebude schopné další ofenzívy, tvrdí Girkin

Evropa

V listopadu v dopise z vazební věznice vyzval své stoupence, aby vytvořili štáb na podporu jeho kandidatury v prezidentských volbách, které se uskuteční letos v březnu. Postavení obžalovaného z trestného činu mu nebrání kandidovat na funkci hlavy státu, ale jestli před volbami zazní rozsudek, v kandidatuře mu to zabrání.

Girkin od jara 2014 velel milicím proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny. Nizozemský soud ho předloni v nepřítomnosti odsoudil na doživotí kvůli podílu na vraždě 298 lidí na palubě malajsijského letadla sestřeleného v létě 2014 nad východní Ukrajinou. Rusko nicméně osoby odsouzené v případu letu MH17 odmítá vydat.

Girkin chce kandidovat na ruského prezidenta

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám