Hlavní obsah

Za Putinem stojí 80 procent Rusů, je pro ně lékem na potíže

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Krize rublu neotřásla důvěrou ruské veřejnosti v prezidenta Vladimira Putina, nadále ho podporuje 80 procent Rusů. Vyplynulo to z průzkumu tiskové agentury AP a střediska NORC.

Rusové ruší kvůli pádu rublu zájezdyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Ačkoliv ruská měna ztratila více než polovinu své hodnoty a potíže tamní ekonomiky násobí západní sankce, Rusové Putinovi věří. Než aby v něm spatřovali příčinu potíží, jsou spíš přesvědčeni, že on bude tím, kdo přijde s řešením, napsala AP.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle agentury je klíčovým důvodem důmyslná propaganda vylučující jakoukoliv politickou alternativu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusové začali skupovat drahou elektronikuVideo: Reuters

„Ruský lid má u sankcí dojem, jako by byl obléhanou pevností. Ruská televize důsledně a trvale toto myšlení šíří. Na koho jiného se spolehnout než na Putina? Putin je vnímán jako zachránce národa, a myslím, že se takto vidí i on sám,“ řekla analytička Maria Lipmanová.

Důvěra v ekonomiku klesá

Průzkum u dvou tisíc ruských respondentů starších 18 let se uskutečnil na přelomu listopadu a prosince, tedy ještě v době, než začal strmý pád rublu. Už tehdy ale podle AP ruská veřejnost ukazovala ztrátu důvěry v ekonomický růst. Podle agentury se to projevilo zejména v Moskvě, kde lidem mohou chybět západní výrobky, na které byli zvyklí a jichž se jim teď v důsledku sankcí nedostává.

Pro prezidenta Putina bude klíčové přesvědčit Rusy o potřebnosti utažení opasků, a to nejen na pár měsíců, ale možná let, poznamenala AP.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Ruská média v souvislosti s měnovou krizí tento týden spekulovala o obměně vlády premiéra Dmitrije Medvěděva.

Reklama

Související články

Situace je kritická, přiznalo Rusko

První náměstek guvernéra ruské centrální banky Sergej Ševcov ve středu přiznal, že situace rublu je kritická. Dodal, že centrální banka bude pokračovat...

Výběr článků

Načítám