Hlavní obsah

Wagnerovci zastavují nábor nových žoldnéřů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wagnerova soukromá armáda pozastavuje nábor nových členů. Uvedla to na svých telegramových kanálech s tím, že se nábor pozastavuje na měsíc. Důvodem je přesun armády do Běloruska a fakt, že se wagnerovci nyní neúčastní „speciální vojenské operace“, jak Rusové nazývají invazi na Ukrajinu.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Žena odstraňuje logo ze dveří sídla wagnerovců v Petrohradě

Článek

Zpráva přichází zhruba týden poté, co wagnerovci podnikli na protest proti ruskému armádnímu vedení krátké tažení na Moskvu. Jejich šéf Jevgenij Prigožin, který tažení oznámil, se posléze dohodl na jeho ukončení a oznámil, že součástí dohody je jeho přesunutí právě do Běloruska.

On sám měl do země dorazit na začátku tohoto týdne. Kvůli přesídlení wagnerovců vznikl asi 90 kilometrů jihovýchodně od Minsku stanový tábor. To ukazují i satelitní snímky. Tábor vzniká v bývalém vojenském areálu u města Asipovičy.

Foto: Planet Labs Pbc, Reuters

Satelitní snímek údajného stanového tábora wagnerovců v Bělorusku.

„S jakýmikoli dotazy, včetně těch ohledně získání práce, kontaktujte call centrum, telefonicky nebo přes telegram,“ stojí v prohlášení Wagnerovy skupiny.

Prigožin minulý pátek večer ohlásil protest proti ruskému armádnímu vedení, načež jeho muži podnikli tažení z Ukrajiny přes ruský Rostov na Donu směrem na Moskvu. V sobotu Prigožin svůj protest odvolal. Jeho cílem prý bylo upozornit na špatnou práci ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám