Hlavní obsah

Vyhlášení války a mobilizace. Ruští veteráni požadují na Ukrajině tvrdší postup

– New York

Selhání během invaze na Ukrajinu stále silněji kritizují přední ruské nacionalistické organizace, uvedl v pondělí Institut pro studium válek (ISW) ve své pravidelné zprávě. Důstojníci ve výslužbě vyzývají k mobilizaci, do které se Kremlu nechce a nebyl by ji s to provést rychle, poznamenal ISW.

Foto: Ukrainian Airborne Forces Comman, Reuters

Pokus o překročení řeky Severní Doněc se ruským vojákům nezdařil.

Článek

Veteránské Všeruské důstojnické shromáždění, které požaduje změnu ruské vojenské strategie, vyzvalo 19. května ruského prezidenta Vladimira Putina a Kreml, aby vyhlásil válku Ukrajině a zahájil částečnou mobilizaci. Kreml invazi na Ukrajinu označuje za zvláštní vojenskou operaci, za válku se označovat nesmí. Protože však není ve válečném stavu, nemůže Rusko mobilizovat a jeho jednotky jsou závislé na ochotě záložáků jít do války. Povoláni být nemohou, jen na ně apelují.

Všeruské důstojnické shromáždění uvedlo, že zvláštní vojenská operace během tří měsíců selhala ve snaze dosáhnout plánovaných cílů zvláště poté, když se jí nepodařilo přejít Severní Doněc. Pontonové mosty přes řeku zničili Ukrajinci a podařilo se jim při tom zničit i velké množství bojové techniky včetně obrněné.

Tvrdé boje o řeku Severní Doněc, Ukrajinci zničili pontonové mosty

Evropa

Podle ISW tam ruská armáda 11. května ztratila skoro celou taktickou praporovou skupinu, což šokovalo ruské pozorovatele a experty a vedlo k nárůstu kritiky operace. Ruským jednotkám se za tři měsíce nepodařilo ani ovládnout celou Doněckou a Luhanskou oblast, což byl první cíl avizovaný hned na počátku invaze. Moskva uznala separatistické lidové republiky na Donbasu, jimž „šla na pomoc“, na území celé Doněcké a Luhanské oblasti.

Válka za obnovu Ruska v historických hranicích

Všeruské důstojnické shromáždění současně vyzvalo Putina, aby uznal, že ruské jednotky nadále neprovádějí jen „denacifikaci“ Ukrajiny, ale bojují ve válce za historicky ruské území a za existenci Ruska ve světovém řádu.

Veteránská organizace důstojníků požaduje, aby byla provedena mobilizace ve všech regionech sousedících se zeměmi NATO s a Ukrajinou a aby tam Rusko ustavilo jednotky teritoriální obrany a prodloužilo vojenskou službu z jednoho roku opět na dva. Současně požaduje novou vojenskou správu pro Rusko, Doněckou a Luhanskou lidovou republiku a nově obsazené části Ukrajiny.

Důstojníci ve výslužbě také požadují trest smrti pro dezertéry.

Putina varoval před zločinnou válečnickou politikou generál ve výslužbě

Evropa

Zakladatel organizace Leonid Ivašov ještě před začátkem invaze vyzýval Putina k rezignaci a varoval před použitím síly, což by „zpochybnilo existenci samotného Ruska jako státu“, a obvinil elitu, že válka jí má pomoci udržet se u moci. Obával se, že Rusko bude osamocené, protože proti němu bude stát celý Západ. Ivašov se obával, že se Rusko rozpadá zevnitř.

Reklama

Výběr článků

Načítám