Hlavní obsah

Všude kolem jen krev, těla a trosky. Studentka líčí hrůzu na trhu v Berlíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Australská studentka Trisha O´Neillová úspěšně složila poslední zkoušku v rámci ročního výměnného pobytu v Německu a na vánoční trh na berlínském náměstí Breitscheidplatz se to vydala oslavit a užít si vánoční atmosféru. Stala se ale svědkem tragédie, na kterou patrně do smrti nezapomene. Všude kolem byla krev a těla, vylíčila následky masakru serveru ABC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky útoku v BerlíněVideo: Reuters

 
Článek

„Seděli jsme vedle stánku se svařeným vínem, když se najednou ozvala velká rána a začali na mě padat lidi,“ vybavuje si O´Neillová, jak to celé začalo. Bylo podle ní okolo osmé večer a vánoční atmosféra na náměstí Breitscheidplatz se během vteřiny proměnila ve výjev jako z apokalypsy.

„Viděla jsem, jak se velký černý náklaďák řítí přímo na trh. Srazil tolik lidí.... Pak zhasla světla a všechno bylo zničené. Slyšela jsem křik a potom najednou všichni ztuhli. Všude byla krev a lidská těla. Někteří lidé včetně dětí a důchodců se nehýbali, další propukli v pláč,“ vzpomínala Trisha O´Neillová.

Z prvotního šoku se ale ti, které řidič nezranil, rychle vzpamatovali. „Najednou se lidi dali do pohybu a odstraňovali popadané trosky z ostatních. Snažili se lidem pomoct, ať už tam byl kdokoliv,“ vzpomíná si australská studentka. Dvanácti lidem už pomoci nebylo. Osmačtyřicet dalších řidič, který byl podle dostupných informací z Afghánistánu nebo Pákistánu, zranil. Kamión ukradl polskému řidiči, jenž byl nalezen mrtvý na sedadle spolujezdce.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Kamión, s kterým útočník najel do davu lidí

Pachatel dopaden

Pachatel byl dopaden nedaleko místa činu. Německá policie v úterý ráno na Twitteru informovala, že se pravděpodobně jednalo o teroristický útok. Informace deníku The New York Post, že se k masakru na berlínském náměstí přihlásil Islámský stát, se podle organizace SITE, která monitoruje komunikaci teroristů, nepotvrdila.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Lidé na místě útoku zapalují svíčky

Vůz vjel do davu lidí ve velké rychlosti bez rozsvícených světel, což také nasvědčuje tomu, že šlo o plánovaný útok. Trh, který se koná před protestantským pamětním kostelem císaře Viléma, projel v délce 50 až 80 metrů.

Podle listu Die Welt byl zadržený řidič nákladního vozu migrant, který do Německa přišel z Pákistánu letos 16. února. Agentura DPA dodala, že může jít o Afghánce, ale přesná identifikace je podle bezpečnostních zdrojů obtížná vzhledem k tomu, že muž mohl použít falešné doklady. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám