Hlavní obsah

Všechno to začalo znovu. Finsko po pár hodinách opět zavírá hranice s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Finská ministryně vnitra Mari Rantanenová ve čtvrtek oznámila, že Finsko v pátek znovu uzavře celou hranici s Ruskem. Důvodem je opět nápor žadatelů o azyl, které podle finské vlády Rusko k hranici začalo posílat, informovala agentury Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Finsko-ruské hranice se od pátku 15. 12. 2023 znovu uzavřou. Ilustrační foto

Článek

Finsko přitom ve čtvrtek otevřelo dva z osmi přechodů na hranici s Ruskem, kterou původně uzavřelo kvůli náporu migrantů, jež záměrně k finským hranicím posílala Moskva.

Příliv migrantů po uzavření ustal a objevily se informace, že Rusové lstí verbují migranty u uzavřených hranic do armády a hned je posílají na frontu.

Foto: Profimedia.cz

Finský přechod Vaalimaa na hranici s Ruskem vydržel otevřený jen několik hodin

Po zprovoznění dvou přechodů ale příliv žadatelů o azyl podle Reuters opět začal.„O azyl během několika hodin požádalo 36 lidí, takže to všechno začalo znovu a my celou hranici uzavřeme,“ prohlásila Rantanenová.

Rusové lstí verbují uprchlíky u zavřených hranic s Finskem. A rovnou s nimi na frontu

Zahraniční

Podle finské vlády Rusko začalo migranty posílat k hranici v odplatě za to, že se Helsinky rozhodly posílit obrannou spolupráci s USA. Finsko oznámilo, že v pondělí se Spojenými státy podepíše smlouvu, díky níž američtí vojáci získají přístup do blízkosti ruských hranic.

Kreml obvinění z odplaty podle agentury TASS opakovaně odmítá a uzavření hranic kritizuje jako neracionální. Tvrdí přitom, že na „spuštění železné opony“ doplatí sami Finové a že „bude mít následky“.

Podle Reuters v listopadu přišlo z Ruska do Finska asi 900 žadatelů o azyl. Pocházeli z Afghánistánu, Keni, Maroka, Pákistánu, Somálska, Sýrie či Jemenu. V minulých měsících registrovali finští pohraničníci méně než jednoho migranta denně.

Finsko, které se letos stalo členskou zemí Severoatlantické aliance, sdílí s Ruskem 1340 kilometrů dlouhou hranici, jež slouží rovněž jako vnější hranice Evropské unie.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Na hraničním přechodu Vaalimaa se utvořila kolona aut

Finsko uzavřelo poslední přechod na hranici s Ruskem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám