Hlavní obsah

Finsko uzavřelo poslední přechod na hranici s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přechod Raja-Jooseppi v Laponsku, poslední až dosud otevřený na hranici Finska s Ruskem, je od čtvrtka zavřený. Kabinet finského premiéra Petteriho Orpa rozhodl o dočasném uzavření celé 1340 kilometrů dlouhé hranice mezi oběma zeměmi kvůli obavám, že Moskva v rámci hybridní války využívá migranty k destabilizaci Finska, informovala agentura AP.

Foto: Lauri Heino, ČTK/AP

Hraniční přechod Vaalimaa na finsko-ruské stanici přehradily zátarasy.

Článek

Finská hranice s Ruskem má být podle agentury AP uzavřena nejméně do 13. prosince. Rusko tento krok kritizuje jako neracionální a tvrdí, že na „spuštění železné opony“ doplatí Finové a že „bude mít následky“.

„Rusko tuto situaci zavinilo a může ji také ukončit,“ nechal se slyšet finský premiér Orpo.

Nyní zůstává na rusko-finské hranici otevřený železniční přechod Vainikkala, ovšem jen pro nákladní dopravu. Požádat o azyl je tak nyní podle finské ministryně vnitra Mari Rantanenové možné pouze v přístavech a na letištích.

Frontex pošle posily do Finska na ochranu hranice s Ruskem

Evropa

Helsinky obviňují Rusko, že záměrně dováží migranty k finské hranici. Jen v listopadu jich tam dorazilo více než 900. Pocházejí z Afghánistánu, Eritreje, Etiopie, Iráku, Pákistánu, Somálska, Sýrie a Jemenu a drtivá většiny z nich požádala o azyl ve Finsku, jakmile se dostali na finskou stranu hranice.

Finsko kompletně uzavře hranice s Ruskem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám