Hlavní obsah

Vedení Poslední generace se drolí. Loučí se matka zakladatelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náznakům, že mezi německými klimatickými extremisty panuje frustrace, protože skupina nedosáhla svých cílů, dává za pravdu nejnovější vývoj – klíčová členka vedení, přezdívaná „matka zakladatelka“, překvapivě odchází a další tři ji následují.

Foto: Profimedia.cz

Lea Bonaserová se v listopadu 2021 zdraví s budoucím kancléřem Olafem Scholzem před diskusí.

Článek

„Poslední generace sdělila v interní chatovací skupině, že zakládající členka Lea Bonaserová v úterý ráno oznámila, že rezignuje a skupinu opouští,“ napsal list Bild.

Na chatu se píše: „Důvody analyzuje vedení. Tato zpráva námi velmi otřásla.“

Zlom nastal při návratu z Paříže

Bonaserová (27), dcera IT specialisty a učitelky v mateřské škole, studovala v Amsterodamu a na Oxfordu. Při návratu ze světové klimatické konference v Paříži v prosinci 2015 se rozhodla úplně změnit svůj život. „Začala se stravovat jako veganka, vyrazila do ulic s organizací Fridays for Future a setkala se s aktivisty z extrémnější organizace Extinction Rebellion. Magisterskou práci napsala na téma občanské neposlušnosti v demokratické společnosti,“ napsal list Augsburger Allgemeine.

Poslední generace si sype popel na hlavu: Mýlili jsme se. Přitvrdíme

Zahraniční

V roce 2021, před volbami do Spolkového sněmu, se spolu s Henningem Jeschkem (23) zúčastnila protestní hladovky, která vedla k založení Poslední generace. Vyzvali tři hlavní kandidáty na kancléře, aby veřejně diskutovali o opatřeních proti klimatické krizi. Akce skončila po čtyřech týdnech, když Olaf Scholz souhlasil s rozhovorem během následujícího měsíce.

Setkání se nakonec uskutečnilo 12. listopadu 2021, nedlouho před tím, než se Scholzův kabinet ujal moci . „Jsem zklamaná,“ řekla pod dialogu.

Ještě v říjnu vydala bojovnou knihu

Letos v říjnu Bonaserová vydala svou první knihu nazvanou „Nadešel čas odvahy“. Web SpiegelOnline si všiml , že se v knize slovo „odpor“ na 224 stranách objevuje 260krát, tedy více než jednou na stránce.

V knize vysvětluje, že skupina převzala svůj název z tweetu bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy: „Jsme první generací, která pociťuje dopady změny klimatu, a poslední generací, která s tím může něco udělat.“

Hned na začátku své knihy mluví o tom, jakou odvahu je třeba mít, aby člověk lezl lidem na nervy: „Sedím na studeném, mokrém asfaltu výpadovky na berlínskou dálnici a přede mnou civí stříbrný chladič SUV. Je časné lednové ráno, které je cítit výfukovými plyny a vteřinovým lepidlem, jímž jsem si přilepila ruku k silnici. Troubení je ohlušující a starší muž na mě rozzlobeně pokřikuje a ptá se, co je to za nesmysl.“

V lepším světě, jak ho vidí ona, by mohla dát staršímu muži do ruky svou knihu a on by se už nezlobil, píše SpiegelOnline. V ještě lepším světě by si ji už dávno přečetl a byl by přilepený na asfaltu vedle ní. V tom nejlepším ze všech světů by nebyla potřeba žádná blokáda ani kniha.

Bonaserová čelí několika žalobám. Ráda je využívá jako kulisu pro svá politická vystoupení. „Soudci tvrdí, že jsem se dopustila trestného činu,“ říká, „ale tím ignorují souvislosti, že proti klimatické krizi lze jen stěží bojovat legálně. To je důvod, proč vůbec existujeme.“

Klimatičtí extremisté už prorůstají i německou policií

Zahraniční

Jádro skupiny se nyní chce zcela reorganizovat. Jeschke, Lars Werner (32), který se zřekl práce psychologa, aby se mohl naplno věnovat hnutí, a Kim Schulz (33) chtějí rovněž opustit řídící složku. Jeschke má pracovat na mezinárodní úrovni, zatímco Werner a Schulz projevili „touhu po nových úkolech“.

Tři noví členové základní skupiny mají být tentokrát zvoleni demokraticky. Objevilo se osm kandidátů – hlasování začalo ve středu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám