Hlavní obsah

Válka na Ukrajině nemá vojenské řešení, řekl Fico po schůzce se Scholzem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odlišný názor na válku na Ukrajině nezatěžuje vztahy mezi Bratislavou a Berlínem, řekl slovenský premiér Robert Fico po středeční schůzce s německým kancléřem Olafem Scholzem. Dodal, že rusko-ukrajinský konflikt podle něj nemá vojenské řešení. Scholz o válce řekl, že její konec není v dohledu, ale že ruský prezident Vladimir Putin může boje kdykoli zastavit. Pokud by se ale přestala Ukrajina bránit, zanikla by, dodal kancléř.

Foto: Nietfeld Kay, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico a německý kancléř Olaf Scholz

Článek

Fico na tiskové konferenci se Scholzem též řekl, že Německo a Slovensko mezi sebou nemají žádná otevřená témata.

Jeho středeční návštěva Ukrajiny podle něj ukázala, že Bratislava a Kyjev mají na konflikt diametrálně odlišný názor. „Říkám absolutně otevřeně, že máme zcela jiný názor. Nevěříme ve vojenské řešení,“ zdůraznil slovenský premiér. Dodal, že se ve středu ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala opakovaně ptal na ukrajinské plány. „Odpovědí mi byla jen válka a válka,“ řekl.

Fico přijel na Ukrajinu. Chceme vám pomoct, řekl a slíbil neblokovat 50 miliard eur pro Kyjev

Evropa

Berlín slíbil Kyjevu další podporu

„Musíme si přiznat, že jednoduché řešení není v dohledu. Ruský prezident ale může tuto válku kdykoli ukončit. Ale když se přestanou bránit Ukrajinci, bude to konec Ukrajiny,“ řekl kancléř. Ten ve středu telefonicky jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, kterému slíbil další německou podporu, dokud to bude nutné.

Fico také řekl, že Slovensko podporuje evropskou budoucnost Ukrajiny, zdůraznil ale, že země musí před vstupem do EU splnit veškerá kritéria. Bratislava podle slovenského premiéra rovněž podpoří pomoc Kyjevu ve výši 50 miliard eur (asi 1,2 bilionu Kč) z unijního rozpočtu. „Přejeme si, aby Ukrajina byla nezávislou, demokratickou a prosperující zemí,“ řekl Fico.

V Kyjevě žádná válka není, mudroval Fico, který tam ale nejede. Poté utekl z tiskovky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám