Hlavní obsah

Fico přijel na Ukrajinu. Chceme vám pomoct, řekl a slíbil neblokovat 50 miliard eur pro Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) se ve středu v Užhorodu sešel se svým ukrajinským kolegou Denysem Šmyhalem. Na Ukrajinu přijel poté, co v úterý zpochybnil, že v ukrajinském hlavním městě je válka. Šmyhal ke schůzce řekl, že se slovenskou vládou Kyjev usiluje o politiku „nového pragmatismu“.

Premiéři Ukrajiny a Slovenska Denys Šmyhal a Robert Fico se sešli v UžhoroduVideo: Denys Šmyhal / X, Telegram

 
Článek

Podle serveru sme.sk měla být prvním bodem Ficova středečního programu návštěva gymnázia se slovenským vyučovacím jazykem, ale slovenská vládní kolona pouze projela kolem a nezastavila.

Premiéři pak podle webu začali jednat v nedalekých Derenivských lázních. Záběry z přivítání Fica zveřejnil Šmyhal na sociální síti Telegram.

„Jsme tady a chceme vám pomoct,“ řekl podle webu sme.sk Fico svému ukrajinskému partnerovi a Šmyhala pozval na Slovensko. „Samozřejmě jsou témata, v nichž máme rozdílné názory, to je politický život,“ dodal předseda slovenské vlády.

Fico: Ukrajina není suverénní stát a její vstup do NATO nepodpořím

Evropa

Podpora vstupu do EU

Fico ubezpečil ukrajinského premiéra, že Slovensko bude podporovat vstup Ukrajiny do Evropské unie, nebude blokovat 50 miliard eur finanční pomoci EU ani komerční dodávky zbraní.

„Jsme vděčni slovenskému národu, který pomáhá Ukrajině a Ukrajincům v těchto náročných časech,“ uvedl Šmyhal po jednání se slovenským premiérem.

Premiéři obou zemí se přihlásili k další spolupráci namířené k obnovení území celistvosti a suverenity Ukrajiny. Fico přitom před časem tvrdil, že Ukrajina by se měla vzdát části svého území, protože není reálné, že Rusko opustí Krym, Donbas a Luhansk.

S Ficem na Ukrajinu přicestovali také ministři zahraničí Juraj Blanár (Směr) a obrany Robert Kaliňák (Směr). Obvyklá tisková konference po jednání nebude. Podle Fica si to tak přála ukrajinská strana.

Foto: Ukrainian Governmental Press Service, Reuters

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a slovenský premiér Robert Fico na setkání v Užhorodu

Slovenský tisk označil Fica za dalšího exemplárního vlastizrádce v čele státu

Evropa

Fico v posledních dnech zaujal dalšími kontroverzními výroky na adresu Ukrajiny, zpochybňoval třeba její suverenitu. Den před návštěvou Užhorodu také zpochybnil, že je v Kyjevě válka.

„Opravdu si myslíte, že v Kyjevě je válka? Jeďte tam a zjistíte, že je tam absolutně normální život,“ řekl Fico v úterý po výjezdním zasedání vlády ve východoslovenské Kamenici nad Cirochou na otázku novináře, proč se jeho středeční setkání s ukrajinským premiérem nekoná v Kyjevě, ale v Užhorodu, který se nachází hned u slovenských hranic.

Ve stejný den došlo k raketovým útokům na ukrajinskou metropoli, které si vyžádaly nejméně 20 zraněných včetně dětí.

Šmyhal po středečním jednání řekl, že slovensko-ukrajinské vztahy vstupují do nové kapitoly. „Se slovenskou vládou usilujeme o politiku ,nového pragmatismu‘,“ poznamenal.

Fico pak zamíří za Scholzem

Klíčoví představitelé z ciziny jezdí na návštěvy Kyjeva i v podmínkách pokračující ruské invaze. Naposledy v pondělí tam zavítal nový polský premiér Donald Tusk. Český prezident Petr Pavel při své návštěvě Ukrajiny, kterou vloni v dubnu podnikl se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, musel v Kyjevě kvůli leteckému poplachu do krytu.

Bratislava po říjnovém nástupu Ficovy vlády zastavila vojenskou pomoc Ukrajině ze slovenských státních zásob. Fico také odmítl členství Ukrajiny v NATO, kritizuje protiruské sankce, Ukrajinu opakovaně označil za zkorumpovanou zemi a tvrdil, že stávající ukrajinsko-ruský konflikt nemá vojenské řešení. „Nevěříme ve vojenské řešení konfliktu. Vojenské řešení neexistuje,“ zdůraznil Fico. Slovenská vláda hodlá pomáhat Ukrajině pouze dodávkami humanitární pomoci.

Po jednání se Šmyhalem Fico podle úřadu slovenské vlády odcestuje na návštěvu Německa. V Berlíně bude jednat se spolkovým kancléřem Olafem Scholzem.

V Kyjevě žádná válka není, mudroval Fico, který tam ale nejede. Poté utekl z tiskovky

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám