Hlavní obsah

V Kyjevě žádná válka není, mudroval Fico, který tam ale nejede. Poté utekl z tiskovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv na Kyjev dopadají ruské rakety a zabíjejí civilisty, slovenský premiér Robert Fico v úterý na tiskové konferenci prohlásil, že v hlavním městě Ukrajiny žádná válka není. Přitom jen o několik hodin dříve se Kyjev potýkal s následky ruského bombardování, které si ve městě vyžádaly nejméně 20 zraněných. Po otázce novinářky z vydavatelství SME slovenský premiér tiskovou konferenci opustil s tím, že těmto médiím odpovídat nebude.

Foto: Denes Erdos, ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Opravdu si myslíte, že v Kyjevě je válka? Jeďte tam a zjistíte, že je tam absolutně normální život,“ řekl Fico po výjezdním zasedání vlády ve východoslovenské Kamenici nad Cirochou na otázku novináře, proč se jeho středeční setkání s ukrajinským premiérem nekoná v Kyjevě, ale v Užhorodu u slovenských hranic.

Předseda slovenské vlády to řekl jen několik hodin po úterním ranním ruském útoku na Kyjev. Následkem útoků tam vznikly požáry v několika čtvrtích. Zasaženo bylo několik obytných domů a také automobilů. Podle oznámení starosty Vitalije Klička si útoky v metropoli vyžádaly nejméně 20 zraněných. Třináct lidí muselo být podle něj hospitalizováno, včetně tří dětí.

V druhém největším městě Charkově si úterní bombardování vyžádalo šest mrtvých. Kvůli masivním útokům Polsko vyslalo do vzduchu své bojové letouny k zajištění bezpečnosti svého vzdušného prostoru.

Poláci poslali do vzduchu bojové letouny. Kvůli masivnímu ruskému ostřelování ukrajinských měst

Válka na Ukrajině

To Ukrajinci prý chtěli Užhorod

Fico tvrdí, že setkání s ukrajinským premiérem Denisem Šmyhalem mělo podle jeho návrhu proběhnout na hranicích, ale ukrajinská strana navrhla Užhorod. „Proč bych jezdil do Kyjeva, když se s předsedou vlády Ukrajiny můžu setkat v Užhorodě? Nevidím v tom rozdíl,“ zdůraznil Fico. Slovenský premiér se podivil, že ukrajinská strana nechce po jednání uspořádat tiskovou konferenci.

Klíčoví představitelé z ciziny jezdí na návštěvy Kyjeva i v podmínkách pokračující ruské invaze. Naposledy v pondělí tam zavítal nový polský premiér Donald Tusk. Český prezident Petr Pavel na své návštěvě Ukrajiny, kterou vloni dubnu podnikl se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, musel v Kyjevě kvůli leteckému poplachu do krytu. Ukrýt se při své cestě do Kyjeva museli také předsedové obou českých parlamentních komor Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Miloš Vystrčil (ODS).

Pavel musel v Kyjevě do krytu. Vyhlášen letecký poplach

Válka na Ukrajině

„Na Ukrajinu jedu s přátelskými úmysly. Slovensko chce podpořit Ukrajinu v civilní oblasti, podporujeme evropskou integraci, ale máme svůj suverénní názor na válku na Ukrajině. Ten mi nikdo nevezme,“ zdůraznil předseda slovenské vlády.

Na otázku reportérky deníku Korzár, jenž spadá pod vydavatelství SME, Fico řekl, že těmto médiím odpovídat nebude, protože je spoluvlastní George Soros. Následně odešel.

Foto: Oleksandr Klymenko, Reuters

Následky úterního ruského bombardování Kyjeva, kde podle slovenského premiéra Roberta Fica žádná válka není.

Ještě před tím Fico zopakoval, že Slovensko bude podporovat evropskou perspektivu Ukrajiny, ale odmítá politické rozhodnutí o vstupu Kyjeva bez plnění příslušných kritérií. „Země, která není připravena na vstup do Unie, může způsobit podstatně víc škody než prospěchu,“ dodal a opětovně kritizoval korupci na Ukrajině. „Nevěříme ve vojenské řešení konfliktu. Vojenské řešení neexistuje,“ zdůraznil Fico.

Předsedu slovenské vlády nejvíc štve, že se navzájem zabíjejí Slované. „Celý svět zatápí, jen se zabíjejte Slované navzájem křížem-krážem. Ve jménu geopolitických zájmů se v podstatě dvě bratrské země dostaly do této polohy. Je naší povinností dělat všechno proto, aby se to zastavilo, a nezastavíte to tím, že tam budete posílat další vagony zbraní,“ zdůraznil Fico.

Jaký by byl pro Ukrajinu vývoj situace v případě, že by vojenskou pomoc od Západu nedostávala, ovšem už tradičně neupřesnil.

Ukrajina v NATO prý znamená třetí světovou

V případném členství Ukrajiny v NATO vidí Fico obrovská rizika. „Ta rizika jsou enormní. Pokud by Ukrajina byla členským státem NATO, nepochybuji o tom, že by byl zájem vyvolat konflikt s Ruskem,“ prohlásil už viditelně rozčílený Fico těsně před svým odchodem, aniž by specifikoval, kdo konkrétně by měl zájem takový konflikt vyvolat.

„Jakmile by došlo ke konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou jako členským státem NATO, tak jsme všichni v prdeli. Máte třetí světovou válku,“ uzavřel předseda vlády Slovenské republiky.

Slovenský tisk označil Fica za dalšího exemplárního vlastizrádce v čele státu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám