Hlavní obsah

V Turecku už zatkli 32 tisíc „pučistů”, zřídí pro ně zvláštní soud

– Ankara

Turecká justice už od červencového neúspěšného pokusu o vojenský převrat pozatýkala 32 tisíc lidí. A tím to ještě neskončilo. V rozhovoru pro televizi NTV to ve středu prohlásil turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdag. Sdělil také, že Spojené státy Turecku vbrzku odpoví na žádost o vydání Fethullaha Gülena, kterého Ankara viní ze zosnování puče.

Foto: Yagiz Karahan, Reuters

Turecký policista v Istanbulu

Článek

„Může dojít k dalšímu zatýkání nebo propouštění. Bude záležet na důkazech a informacích, které získáme během vyšetřování,“ řekl Bozdag.

Celkem bylo podle něj v souvislosti s pokusem o puč předvoláno a vyslechnuto 72 tisíc lidí. Na 32 tisíc z nich bylo formálně zatčeno. Pokus o převrat proběhl v polovině července. [celá zpráva]

Turecký ministr v televizním rozhovoru také potvrdil, že se pod dohledem jeho rezortu buduje na předměstí Ankary zvláštní soud určený pro pučisty.

Za hlavního organizátora nepovedeného vojenského puče označuje režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana klerika Fethullaha Gülena, který žije v exilu ve Spojených státech.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Muslimský duchovní Fethullah Gülen

Ankara opakovaně požádala o jeho vydání, Spojené státy ale nejprve odmítly s tím, že žádost nesplňovala potřebné formality. Ve středu však ministr Bozdag oznámil, že má od Američanů příslib, že rozhodnutí o vydání nebo nevydání Gülena padne v řádu dní.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a ČTK/AP

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Reklama

Výběr článků

Načítám