Hlavní obsah

Na tři tisíce vojáků v žaláři a 265 mrtvých. Puč se podařilo zmařit, oznámil turecký premiér

– Ankara • Aktualizováno

Při pokusu o vojenský převrat v Turecku v noci na sobotu zemřelo 265 lidí, z toho 161 civilistů, potvrdil v sobotu večer úřad tureckého prezidenta. Zadrženo bylo 2839 vojáků. Odvoláno bylo 2745 soudců a pět členů nejvyššího orgánu, který na činnost tureckých soudů dohlíží. Podle premiéra Binaliho Yildirima má vláda situaci v zemi pod kontrolou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tureckého prezidenta Erdogana přivítaly v Istanbulu tisíce příznivcůVideo: Reuters

 
Článek

Pod kontrolou vlády už je i budova generálního štábu v Ankaře. Vojáci, kteří ji v pátek večer obsadili, byli zajati.

Turecký premiér Yildirim připustil, že je puč "černou skvrnou" na turecké demokracii. Zároveň vyzval občany, aby v sobotu večer zaplnili ulice a náměstí a podpořili vládu.

Foto: Stringer, Reuters

turecký premiér Binali Yildirim na tiskové konferenci.

O nejméně 161 mrtvých a 1440 zraněných hovořil odpoledne i turecký premiér Binali Yildirim.

Do tohoto počtu ale nezapočítával pučisty, ale hovořil o tom, že jsou mezi nimi i policisté usmrcení povstalci. Prozatímní náčelník generálního štábu Ümit Dündar dopoledne hovořil o 104 mrtvých účastnících převratu.

Celkem bylo dosud zadrženo 2839 vojáků, kteří jsou podezírání z podílu na puči, uvedl Yildirim. Mezi zatčenými jsou i vysoce postavení důstojníci. Stanice CNN Türk informovala, že jde i o čtyři generály a 29 plukovníků.

Zadržení pučisté jsou podle prozatímního náčelníka generálního štábu Dündara především z řad armádního letectva, četnictva a některých členů tankových divizí.

Foto: Stringer, Reuters

Turečtí vojáci, kteří se účastnili pokusu o převrat, obklopení davem stoupenců prezidenta Erdogana u jednoho z mostů přes Bospor v Istanbulu.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Vojáci se vzdali a civilisté obsadili opuštěnou armádní techniku.

Podle bezpečnostních zdrojů agentury Reuters stovku členů armády úřady zadržely v souvislosti s pokusem o převrat na jihoturecké vojenské základně Diyarbakir. 

Čistka v řadách soudců

Vysoká rada soudců a státních zástupců (HYSK), nejvyšší kontrolní a dozorový orgán nad tureckými soudy, odvolal v souvislosti se zmařeným převratem z funkce 2745 soudců. Odejít muselo také pět členů samotné HYSK, která má mimo jiné vliv na složení části Kasačního soudu či Státní rady, turecké obdoby ústavního a nejvyššího správního soudu.

Důvodem propuštění soudců bylo jejich údajné napojení na duchovního Fetullaha Gülena, kterého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za strůjce pokusu o převrat v zemi. Gülen, který žije v USA, se od puče distancoval. 

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Vůz zničený tankem v Ankaře na náměstí Kizilay

Turecký premiér stejně jako před ním prezident Recep Tayyip Erdogan varoval, že pučistům se prý dostane spravedlnosti, "jakou zaslouží". Uvedl, že turecká ústava nepřipouští trest smrti, ale Turecko prý zváží takové právní změny, aby se takovýto pokus o převrat nemohl opakovat. [celá zpráva]

V Turecku se i v sobotu odpoledne stále zatýká. Z Řecka mezitím přišla zpráva, že v zemi přistál vrtulník s osmi lidmi na palubě, kteří okamžitě požádali o azyl. Jde zřejmě o pučisty.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Tureckému prezidentovi na dálku vyjádřil podporu i palestinský Hamás

Ve vrtulníku typu Blackhawk mělo cestovat sedm vojáků a jeden civilista. Přistál na severovýchodě Řecka, posádka byla okamžitě zadržena kvůli ilegálnímu vstupu do země.

Ministerstvo upřesnilo, že helikoptéra vyslala nouzový signál v 10:45 místního času a přistála o šest minut později.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Řecku přistál turecký vrtulník Blackhawk s armádními činiteli, kteří tam požádali o azylVideo: AP

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu už na Twitteru požádal řecké úřady o vydání posádky vrtulníku.

Istanbulské letiště v provozu

V sobotu odpoledne letecká společnost Turkish Airlines obnovila po zmařeném pokusu o převrat lety z mezinárodního letiště v Istanbulu, které je třetím nejvytíženějším na světě.

Uzavření mezinárodního Atatürkova letiště v Istanbulu, ke kterému došlo v pátek pozdě v noci, vedlo k odklonu 35 letadel a zrušení 32 letů.

Společnost British Airways ve svém prohlášení uvedla, že z preventivních důvodů zrušila veškeré sobotní lety do Turecka i jeden let nedělní. Německá Lufthansa také zrušila veškeré sobotní lety do Istanbulu a Ankary a zredukovala počet letů do letovisek Bodrum a Antalya. Stejně tak zrušilo veškeré lety do země - na příkaz prezidenta Vladimira Putina - i Rusko.

Turecké námořní úřady ale v sobotu znovu otevřely pro lodní dopravu Bosporský průliv. Uzavřen byl z bezpečnostních důvodů právě kvůli pokusu o puč.

Ministerstvo zahraničí nedoporučuje Čechům cestovat do Ankary, Istanbulu a jihovýchodního Turecka. V ostatních regionech mají dbát obezřetnosti. Turisté raději nemají vycházet z ubytovacích zařízení. V případě nouze mají Češi v Turecku kontaktovat konzulární úřad na telefonech s tureckou předvolbou 0090 532 375 13 87 nebo 0090 532 244 45 26.

Anketa

Odletěli byste za této situace na dovolenu do Turecka?
Ano
14,3 %
Ne
85,7 %
Celkem hlasovalo 4276 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám