Hlavní obsah

V ruském Bělgorodu opevnili zastávky. Bojí se dalších úderů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem zastávek veřejné dopravy v ruském Bělgorodu vyrostly hradby z pytlů s pískem i zdi z betonových bloků. Město, které leží zhruba 30 kilometrů od ukrajinských hranic, se v minulosti opakovaně stalo terčem vzdušných útoků. Nová obranná postavení budou podle tamního starosty Valentina Děmidova chránit cestující na všech 556 zastávkách v Bělgorodu. Záběry opevněných zastávek nyní zveřejnila agentura Reuters.

Rusové opevňují v Bělgorodu autobusové zastávky kvůli možnému ostřelováníVideo: Reuters

 
Článek

Názory tamních obyvatel na užitečnost těchto opatření se přitom různí. „Myslím, že je to správná věc. Ostřelování může být kdekoli ve městě. Je to proto, abyste se ochránili, když ve městě probíhá ostřelování. Podle mého názoru je to velmi potřebné,“ citovala agentura Reuters jednu z obyvatelek města.

Další dvě ženy na další autobusové zastávce naopak uvedly, že se spíše obávají, že by na ně pytle s pískem, nahromaděné nad hlavou, mohly v případě útoku spadnout.

Žádné jiné ruské město nepocítilo dopady invaze na Ukrajinu tak jako Bělgorod. Útoky na něj přitom na přelomu roku podstatně zesílily.

Vře to ve mně, řekl Putin. Ostřelování Bělgorodu označil za terorismus

Evropa

Při raketovém a dronovém úderu z 30. prosince zahynulo podle tamních úřadů 25 civilistů včetně pěti dětí, což byl zřejmě nejsmrtelnější útok na ruském území od doby, kdy země v únoru 2022 napadla Ukrajinu.

Moskva si také letos stěžovala, že Kyjev při úderech na Bělgorod použil i raketomet RM-70 Vampire české výroby.

Z více než třistatisícového Bělgorodu se zatím podle ruských úřadů evakuovaly stovky obyvatel, starosta Děmidov minulý týden ohlásil, že zhruba 300 dětí ve věku 10 až 14 bylo posláno na školní a sportovní tábory do města Jaroslavl a obdobné množství dětí mělo zamířit i do dalších částí Ruska.

Rusové stále nestrávili české odmítnutí, chrlí obvinění z genocidy a vraždění dětí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám