Hlavní obsah

Rusové stále nestrávili české odmítnutí, chrlí obvinění z genocidy a vraždění dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko se ještě stále nedokázalo vyrovnat s českým odmítnutím účasti na jednání Rady bezpečnosti OSN kvůli ukrajinskému ostřelování ruského Bělgorodu. Svědčí o tom obvinění z vraždění dětí a genocidy, kterými ruské regionální nacionalistické weby Prahu počastovaly. Zároveň tvrdí, že Česko i Evropa „se dříve či později budou ze svých činů zodpovídat“.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ukrajinský premiér Mykola (Nikolaj) Azarov v posledních letech žije v Rusku. Foto z února 2019

Článek

Podle bývalého proruského ukrajinského premiéra Mykoly (nyní Nikolaje) Azarova, který se vyjádřil pro web stanice Cargrad, je Česko spoluviníkem „vraždění dětí v Bělgorodu“. Jeho vina podle expremiéra spočívá v českých dodávkách raketometů RM-70 Vampire, které ukrajinská armáda kromě raket Olcha s kazetovou municí k útoku údajně použila. Zemřelo podle Ruska 24 lidí.

Azarov byl proruský ukrajinský premiér v letech 2010–2014. Nyní žije v Rusku. Na Ukrajině mu kvůli korupci hrozí vězení.

Následky útoků v BělgoroduVideo: Reuters

„Čechům by se měly poslat úlomky raket, které zabily děti. Zalepit do obálky a napsat jim: Zabili jste děti. Byl spáchán zločin, máme co do činění s teroristickým režimem. Je třeba pochopit, kdo je za to odpovědný. Byl spáchán hnusný válečný zločin,“ napsal Azarov.

Expremiér pak své vyjádření uzavírá citací z vyjádření mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové, že „odpovědnost za tento teroristický čin (ostřelování Bělgorodu, při němž podle moskevské bilance zemřelo 24 lidí) musí nést celá Evropa, která podporuje Kyjev“.

Ruské představitele v minulých dnech potrápilo české odmítnutí ruského požadavku, aby se Česko účastnilo Ruskem svolané rady bezpečnosti OSN a použití munice v Bělgorodu vysvětlilo. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) zemi vzkázal, že Česko se nenechá Ruskem nikam předvolávat.

Proč na nás útočí českými zbraněmi? Rusko svolalo zasedání RB OSN, žádá účast ČR. Lipavský řekl ne

Válka na Ukrajině

Obvinění z genocidy

Web SibKraj-Sobesedník pak označuje české odmítnutí účasti na jednání RB OSN za „zbabělost, která plně odhaluje, jaké je to demokratické, civilizované Česko“.

„Vždyť spoluúčastí na barbarském raketovém útoku česká vláda spáchala genocidu,“ tvrdí SibKraj-Sobesednik. „Podobně jako americké dodávky zbraní Izraeli nejsou ničím jiným než spoluvinou na nelidském vymazávání z povrchu zemského celých čtvrtí v Pásmu Gazy,“ přirovnává.

Bylo by to jako vždycky. Česko poslalo RB OSN dopis s vysvětlením své neúčasti na jednání

Válka na Ukrajině

Veřejné projevy zbabělosti ale podle webu „Čechy nespasí“. „Jejich stát nikdy neměl vlastní zahraniční politiku. Češi pokorně následují geopolitické zájmy USA a Británie, přestože dějiny už tento národ za neschopnost bránit vlastní nezávislost potrestaly. Anglie a Francie před druhou světovou válku nechaly Česko napospas třetí říši, která ho roztrhala na kusy.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin během návštěvy zraněných vojáků v nemocnici v Moskvě, kde hovořil o útoku na Bělgorod (1.1. 2024)

Stejně tak za spojenectví s ukrajinskými neonacisty Česko neujde spravedlivému trestu,“ uzavírá SibKraj-Sobesednik svůj poněkud svérázný historický exkurz s odkazem na mnichovskou dohodu a zabrání Sudet.

Putin byl opatrnější

Za teroristický označil útok na Bělgorod v pondělí podle webu Meduza také ruský prezident Vladimir Putin. Podle něj šlo o „cílený úder na civilní obyvatelstvo“ provedený „salvovými raketomety, které zasahují plochy“, a pohrozil potrestáním „zločinů proti civilistům“, aniž ale jmenoval konkrétní západní stát.

Stanice BBC v této souvislosti poznamenala, že Rusko salvovými raketomety a nepřesnými dělostřeleckými zbraněmi útočí na ukrajinská města opakovaně. Putin ale prohlásil, že Rusko neútočí na civilní obyvatele, jen na vojenské cíle. Fakticky ovšem Rusko při bombardování zasahuje především civilní cíle a umírají při tom civilisté.

Jste negramoti. Rusko nemůže skousnout české odmítnutí

Evropa

Ukrajinská média s odvoláním na své zdroje napsala, že ukrajinské síly útočily na armádní cíle v Bělgorodské oblasti a že výbuchy a požáry v Bělgorodu zapříčinila neprofesionalita ruské protivzdušné obrany.

Podle OSN boje během ruské invaze připravily o život přinejmenším 10 000 civilistů na Ukrajině a téměř 60 lidí v Rusku.

Vře to ve mně, řekl Putin. Ostřelování Bělgorodu označil za terorismus

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám