Hlavní obsah

V malajsijském letadle byli hlavně Nizozemci, ale i Australané a Britové

Aktualizováno

Na palubě letadla, které se ve čtvrtek zřítilo na Ukrajině, bylo podle malajsijských aerolinek 154 Nizozemců, 27 Australanů a 43 Malajsijců včetně 15 členů posádky. Další pasažéři byli z Indonésie, Velké Británie nebo Německa, přítomnost Američanů se zatím nepotvrdila, u části ale ještě nebyla národnost zjištěna. Velká Británie už požádala o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Ta se sejde v pátek.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Trosky zříceného letadla Boeing 777 u města Šachtarsk nedaleko Doněcku

Článek

Informace, že na palubě bylo 23 Američanů, se v agenturách objevila krátce po nehodě. České ministerstvo zahraničí nemá zatím žádnou informaci o tom, že by byl na palubě český občan.

Nizozemský a Malajský premiér jsou šokováni, šéf nizozemské vlády Mark Rutte se okamžitě vrací z Bruselu, kde se účastnil summitu EU, domů, uvedl v tiskovém prohlášení jeho úřad.

Mezi oběťmi jsou i tři nemluvňata, dvě z Malajsie, jedno z Indonésie.

Národnost pasažérů
Nizozemí154
Malajsie43 (včetně 15 členů posádky)
Austrálie27
Indonésie12
Velká Británie9
Německo4
Belgie4
Filipíny3
Kanada1
není známo41

Jeho malajsijský protějšek Najib Abdul Razak oznámil, že malajsijské úřady zahajují vyšetřování katastrofy. Ruský prezident Vladimir Putin mu po neštěstí kondoloval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa, kam se zřítil malajsijský boeing Video: Reuters

Kyjev a proruští povstalci se vzájemně obviňují, že stroj sestřelila druhá strana. Letoun se prý zřítil poblíž Doněcka, kde se odehrávají boje mezi ukrajinskou armádou a separatisty. Putin se nechal slyšet, že za neštěstí je odpovědná Ukrajina, protože protahovala boje proti separatistům.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil pád letadla za teroristický čin. Řekl, že ukrajinská armáda nevypálila žádnou raketu. Kondoloval šéfovi nizozemské vlády, nabídl, že by se nizozemští specialisté mohli podílet na vyšetřování nehody.

Reklama

Výběr článků

Načítám