Hlavní obsah

V historickém centru Banské Štiavnice vyhořelo sedm domů. Škody jsou nepředstavitelné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banska Štiavnica
Aktualizováno

Sedm vzácných historických budov na náměstí Svaté Trojice ve slovenském městě Banská Štiavnica, které patří do světového dědictví UNESCO, zachvátil v sobotu požár. Na místě zasahovaly desítky profesionálních a dobrovolných hasičů a 80 vojáků. Požár dostali pod kontrolu až v sobotu večer.

Foto: Facebook města Banská Štiavnica

Požár v historickém centru Banské Štiavnice

Článek

„Mnohé střechy shořely, v některých (budovách) i celá poschodí,“ informoval slovenský premiér Eduard Heger. Nedošlo však k žádné újmě na zdraví ani ke ztrátám na životech.

Prezident Hasičského a záchranného sboru Pavol Mikulášek informoval, že hasiči likvidují lokální ohniska; předpokládá, že na místě budou minimálně do nedělního rána.

Požár vznikl v historické budově, kde sídlí turistická atrakce s názvem Banka lásky - muzeum údajně nejdelší milostné básně Marína od Andreje Sládkoviče, které zájemcům nabízí deponovat ve schránkách vlastní vzpomínky na lásku.

Zřejmě elektrický zkrat

Později se oheň rozšířil na budovu archivu, základní uměleckou školu, budovu takzvaného Berggerichtu, a pizzerii. Historická část města je památkovou rezervací a je na seznamu světového dědictví UNESCO. Pomoc nabídlo Česko.

„Přesná příčina požáru zatím známá není, pravděpodobně ale jde o zkrat elektrického vedení,“ uvedla policie.

„Takovou katastrofu si Banská Štiavnice nepamatuje. Škody jsou nepředstavitelné, protože se jedná o historické objekty a vzácné stropy,“ řekla primátorka veřejnoprávnímu Rozhlasu a televizi Slovenska.

Slovenská ministryně kultury Natália Milanová upozornila, že město patří do světového dědictví UNESCO.

Foto: Policie SR

Požár v historickém centru Banské Štiavnice

Na místě zasahovali hasiči z Banské Štiavnice, Žiaru nad Hronom, Banské Bystrice a Zvolenu.

„Zasahující hasiči odstavili objekty od energií, vykonávají hasicí práce, evakuaci osob z restaurace a ochlazují sousední budovy,“ uvedli hasiči na sociální síti.

Foto: Policie SR

Požár v historickém centru Banské Štiavnice

Slovenské ministerstvo vnitra odpoledne oznámilo, že na místě budou nasazeni také vojáci s technikou. Celkem jich na místě zasahovalo 80.

Na místo dorazil premiér Eduard Heger. Řekl, že se k pomoci městu bude konat separátní jednání slovenské vlády. „Vyčlením prostředky i z eurofondů, abychom městu co nejrychleji pomohli,“ uvedl Heger, který poděkoval hasičům. „Požár se podařilo stabilizovat,“ dodal.

Banka lásky v Banské Štiavnici nabízí unikátní službu zamilovaným

Cestování

Reklama

Související témata:
Banská Bystrica

Výběr článků

Načítám