Hlavní obsah

ON-LINE: Putinovy „mírové jednotky“ jsou na Donbasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Putin nařídil ruské armádě zahájit misi v donbaských republikách, jejichž nezávislost předtím uznal dekretem, uvedla agentura TASS. Stanice rádio svobodná Evropa/Rádio svoboda (RFE/RL) s odvoláním na svědky uvedla, že jednotky ruské armády vstoupily do povstaleckých republik v Donbasu a míří k tzv. linii dotyku. Zpravodajství z Ukrajiny sledujeme on-line.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svědek podle Reuters natočil příjezd ruských jednotek do DoněckuVideo: Reuters

 
Článek

9:09 - Zahájení „mírové mise“ v donbaských republikách, kterou nařídil ruský prezident Vladimir Putin, srazilo kurz bitcoinu o tisíce dolarů. Před týdnem se nejznámější kryptoměna obchodovala za 44 568 dolarů (965 280 Kč), dnes ráno to bylo už jen za 36 376 dolarů (787 850 Kč). Propad hodnoty se přitom netýká pouze bitcoinu, ale i dalších kryptoměn.

Putinovy mírové jednotky srazily kurz bitcoinu. Padají i další kryptoměny

Internet a PC

8:54 - Při ostřelování ze strany proruských separatistů zemřeli na východě Ukrajiny za posledních 24 hodin dva vojáci, dalších 12 jich bylo zraněno, uvedla agentura Reuters. Představitel separatistické Doněcké lidové republiky naopak podle agentury Interfax obvinil "ukrajinské sabotéry" ze smrti tří civilistů, které podle něj zabila nálož umístěná u silnice mezi městy Doněckem a Horlivkou.

8:05 - Čínský ministr zahraničí Wang I po telefonickém jednání s americkým protějškem Antonym Blinkenem vyjádřil obavy o další vývoj situace na Ukrajině. Suverenita a teritoriální integrita Ukrajiny musí být podle Wanga zachována, uvedl v noci na dnešek mluvčí amerického ministerstva zahraničí. Stejný postoj dala Čína najevo už v sobotu na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Po zasedání Rady bezpečnosti OSN čínský velvyslanec při této organizaci žádal diplomatické řešení krize. Všechny strany konfliktu se podle něj musí „chovat zdrženlivě a vyvarovat se všech aktivit, které by mohly zhoršit napětí“, citovala dnes diplomata stanice CNN.

Foto: Roman Yarovitcyn, ČTK/AP

Lidé z Doněcku odjíždějí do dočasného bydliště v Nižním Novgorodě.

07:46 - Ceny ropy v reakci na eskalaci rusko-ukrajinského napětí přidávají přes dva dolary. Brent si připisuje 2,1 procenta na 97,42 dolaru za barel.

07:32 - Ukrajinské bezpečnostní síly během půl hodiny ostřelovaly tři osady v Doněcké republice, a to i s použitím zakázaných zbraní.

07:29 - Výbory Státní dumy jednomyslně doporučily, aby ruská dolní komora ratifikovala dohody s Doněckou a Luhanskou republikou o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci, uvedl zpravodaj agentury TASS.

Jaké hranice mají uznané republiky na východě Ukrajiny? To vyřešíme později, říká Moskva

Evropa

07:20 - Moskva je stále připravena na jednání s Washingtonem, rozhodnutí Ruské federace uznat nezávislost Doněcké a Luhanské republiky neovlivňuje její připravenost k dialogu, uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tank na ulici v Doněcku

07:19 - Odpovědnost za to, jak se situace kolem Ukrajiny v současnosti vyvíjí, leží na Kyjevě a Washingtonu, říká Jorge Mestre, profesor mezinárodních vztahů na Evropské univerzitě ve Valencii. „Myslím, že jsou dvě strany, které jsou významně zodpovědné za situaci, do níž jsme se nyní dostali,“ řekl. „Na jedné straně je to vláda USA a na druhé vláda Ukrajiny." Americká administrativa podle něj „za celou tu dobu házela klacky pod nohy diplomacii“. Jak Mestre upřesnil, ukrajinská vláda zase „systematicky selhala v implementaci Minských dohod“. „Myslím si, že situaci, která se v tuto chvíli vyvinula, by se dalo předejít, kdyby po celou dobu převládaly dohody z Minsku,“ dodal.

Foto: Reuters

Svědek podle Reuters natočil příjezd ruských jednotek do Doněcku.

07:17 - Počet obyvatel Doněcké a Luhanské republiky, kteří byli evakuováni do Ruska, přesáhl 80 tisíc.

07:00 - Rozhodnutí uznat nezávislost Doněcké a Luhanské lidové republiky bylo těžké, ale jediné možné, Rusko je nemohlo opustit, uvedl místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace a bývalý prezident a premiér Dmitrij Medveděv. Připomněl v této souvislosti rok 2008, kdy „musel učinit těžké rozhodnutí uznat nezávislost Jižní Osetie a Abcházie“. Medveděv uvedl, že Moskva tehdy pomohla zachránit životy stovek tisíc lidí „a dala objektivní lekci NATO, Spojeným státům, každému, kdo měl agresivní úmysly proti ruským občanům“.

06:55 - Na Twitteru se objevilo video, které natočil svědek. Zachycuje ruské „mírové jednotky“ projíždějí městem Makiivka.

06:48 - Jeden civilista byl zraněn a jedna budova porušena v důsledku ostřelování Luhanské republiky ukrajinskými ozbrojenými silami, oznámilo vedení republiky.

06:25 - Plynovod v Aleksandrovsku byl poškozen při ostřelování ukrajinskou armádou, hlásí vedení Luhanské republiky.

Foto: Reuters

Svědek podle Reuters natočil příjezd ruských jednotek do Doněcku.

06:14 - Rozhodnutí ruských úřadů uznat nezávislost Doněcké a Luhanské republiky „formalizuje realitu, která existuje již mnoho let“, řekl Aldo Ferrari, ředitel oddělení pro výzkum Ruska, Kavkazu a střední Asie v Italském mezinárodním institutu Political Studies agentuře TASS. Zároveň podle Ferrariho rozhodnutí Moskvy „podkopává územní celistvost Ukrajiny“, v souvislosti s tím pochyboval, že nezávislost obou republik „mohou uznat i jiné státy, s výjimkou těch, které uznaly nezávislost Abcházie a Jižní Osetie“.

06:08 - Německo vyzývá Rusko, aby změnilo své rozhodnutí uznat nezávislost Doněcké a Luhanské republiky.

Zasáhněte Nord Stream 2, ruské banky a oligarchy i s rodinami, doporučují experti

Evropa

06:02 - Nikaragujský prezident Daniel Ortega jako jeden z prvních světových lídrů podpořil rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina uznat nezávislost dvou proruských separatistických regionů na východě Ukrajiny. Ortega prohlásil, že ruská hlava státu učinila správně.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Vladimir Putin

06:00 - Ukrajinské ozbrojené síly zahájily dvakrát za hodinu palbu na území Doněcké republiky. Oznámilo to v úterý vedení republiky.

05:40 - Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Alexejevič Něbenzja uvedl, že vyslání vojsk do Donbasu má zabránit chystanému ukrajinskému útoku. Moskva podle něj nepřipustí nové krveprolití.

05:20 - Americký ministr zahraničí Anthony Blinken zatím nezrušil schůzku s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, uvedla televize CNN.

05:15 - Japonské úřady přistupují k otázce možných sankcí proti Rusku v energetickém sektoru „opatrně“, píše list Yomiuri s odkazem na zdroje z diplomatických kruhů.

04:42 - Většina členů Rady bezpečnosti OSN na jejím mimořádném zasedání odsoudila kroky Ruska vůči Ukrajině. Čína vyzvala všechny strany ke zdrženlivosti.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Zasedání rady bezpečnosti OSN kvůli krizi na Ukrajině.

04:40 - Světové společenství by se nyní mělo soustředit na vyřešení otázky, jak se vyhnout válce na Donbasu a přimět Ukrajinu, aby tam přestala ostřelovat a provokovat. Uvedl to stálý zástupce Ruska při OSN Vasilij Alexejevič Něbenzja.

04:31 - Vyjednávání jsou jediným způsobem, jak vyřešit problémy mezi klíčovými hráči na Ukrajině, uvedla OSN.

04:20 - Ozbrojené síly Ukrajiny za poslední den zahájily palbu na území Luhanské republiky více než 60krát. „Během posledního 21. února bylo ozbrojenými silami Ukrajiny zaznamenáno 65 porušení režimu příměří s použitím těžkých zbraní,“ uvádí zpráva vedení republiky.

04:16 - Američtí diplomaté, kteří se v minulých dnech přesunuli kvůli hrozbě ruské invaze z Kyjeva do západoukrajinského Lvova, z bezpečnostních důvodů stráví noc v Polsku. Podle agentury Reuters to dnes oznámil šéf americké diplomacie Antony Blinken.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinské bojové vozidlo u obce Zajcevo v Doněcké oblasti.

04:02 - Ukrajina požaduje okamžité jednání na nejvyšší úrovni s účastníky Budapešťského memoranda.

04:00 - K zahraniční kritice, kterou vyvolalo rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina uznat obě povstalecké republiky na východě Ukrajiny a vyslat do nich armádu, se připojilo Japonsko. Japonský ministr zahraničí Jošimasa Hajaši podle agentury Kjódó označil Putinův postup za porušení ukrajinské svrchovanosti a územní celistvosti.

03:52 - Podle dohod, které v pondělí prezident Vladimir Putin podepsal s vůdci obou separatistických regionů v Donbasu, může Moskva v povstaleckých republikách na východě Ukrajiny vybudovat vojenské základny.

03:25 - Washington neplánuje dodat jaderné zbraně Ukrajině, která je nechce, řekl americký vyslanec při OSN.

03:22 - Ukrajinské ministerstvo zahraničí  uvedlo, že Rusko uznáním nezávislosti Doněcké a Luhanské lidové republiky „hrubě pošlapalo“ základy mezinárodního práva, Chartu OSN, a také porušilo suverenitu a územní celistvost země.

Hotovo. Rusko uzná nezávislost Luhanské a Doněcké republiky, rozhodl Putin

Evropa

02:54 - Marine Le Penová vyzvala ke svolání konference za účasti Ruska, Spojených států, Francie, Německa a dalších zemí, aby se na základě Minských dohod vypracovalo řešení ukrajinské krize.

02:16 - Evropu nejbolestněji zasáhnou sankce proti Rusku, které Spojené státy plánují zavést pod záminkou situace kolem Ukrajiny. Tvrdí to francouzský historik a spisovatel Dmitrij de Koshko.

02:05 - Ukrajinské o zbrojené síly zahájily palbu ze zakázaných zbraní na území Doněcké republiky třikrát během tří hodin.  Oznámilo to v úterý zastoupení Doněcké republiky ve Společném centru pro kontrolu a koordinaci režimu příměří.

01:44 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že si Kyjev vyhrazuje právo na individuální a kolektivní obranu.

Ohňostroje a šampaňské teče proudem, Doněck slaví uznání nezávislosti

Evropa

01:41 - Australský premiér Scott Morrison označil prohlášení o ruských akcích k udržení míru na Donbasu ze strany ozbrojených sil po uznání Doněcké a Luhanské republiky za "absurdní" .

01:37 - Nizozemský premiér Mark Rutte uvedl, že Evropská unie rozhodne  „zítra nebo pozítří“ o zavedení balíčku sankcí proti Rusku.

01:35 - Rusko odstoupilo od Minských dohod a svými kroky legalizuje vojenskou přítomnost v Donbasu, prohlásil Zelenskyj. Od Západu očekává jasnou podporu.

01:22 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že Ukrajina „nikomu nic nedá“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

01:10 - Ukrajina pokračuje v masivních útocích na obytné oblasti DLR, podle Lidových milicí DLR byl zraněn civilní obyvatel Doněcka.

01:04 - USA nabádají ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby odjel do bezpečí do Lvova.

01:02 - Moskva uzná nezávislost povstaleckých republik v Donbasu v jejich současných hranicích, řekl ruský činitel. Povstalci vznášejí nárok i na další území.

00:52 - Britský premiér Boris Johnson řekl ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, že ruská invaze možná nastane během několika hodin nebo dnů, informovala agentura Reuters. Británie proto prozkoumá možnost vyslání další obranné podpory Ukrajině a vyhlásí sankce proti Rusku.

00:30 - Americký prezident Joe Biden podle agentury Reuters podepsal exekutivní příkaz, který Američanům zakazuje investovat nebo obchodovat v separatistických regionech na východě Ukrajiny.

00:27 - Šéf Doněcké republiky Denis Pušilin prohlásil, že uznání republik Donbasu Ruskem je historickým okamžikem, který obnoví „spravedlnost a pravdu“. „Je to mnohem víc než jen pomoc a podpora, je to přijetí klíčových rozhodnutí, která dávají důvěru v mírovou budoucnost silného ruského Donbasu,“ uvádí zpráva zveřejněná na jeho kanálu Telegram.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Představitel samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin

00:24 - Kanada uvalí na Rusko sankce za uznání obou separatistických republik.

00:22 - Spojené státy hodlají před nepřátelskými akcemi hledat diplomatické řešení situace s Ukrajinou.

00:12 - Obyvatelé Doněcku  podle RFE/RL pozorovali velkou kolonu tanků a obrněných vozidel, která kolem 21:00 SEČ projela centrem města a poté vyrazila směrem k městu Jasynuvata a dále k takzvané linii dotyku. Údajný přesun ruských vojsk zaznamenali mezitím i další svědci.

00:06 - Turecké ministerstvo zahraničí důrazně doporučilo, aby občané Turecka opustili východní Ukrajinu. Turecko, které je členem NATO, sdílí s Ukrajinou a Ruskem společnou námořní hranici v Černém moři. Ankara vyzvala k mírovému řešení krize a nabídla, že bude v konfliktu působit jako prostředník.

23:57 - Ukrajina vyzývá k jednání Rady bezpečnosti OSN v souvislosti s ruským uznáním suverenity Doněcké a Luhanské republiky , uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

23:54 - Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj oznámil, že jednal s britským premiérem Borisem Johnsonem a připravuje projev, který by měl být „co nejdříve“.

23:52 - Jednotky ruské armády podle svědků, na které se odvolává stanice RFE/RL, vstoupily do povstaleckých republik v Donbasu a míří k tzv. linii dotyku.

„V souvislosti s výzvou šéfa Doněcké lidové republiky budou do uzavření dohody o přátelství a vzájemné pomoci ruské ozbrojené síly na území Doněcké lidové republiky pomáhat udržovat mír,“ cituje agentura TASS jeden z odstavců dekretu týkající se uznání nezávislosti Doněcké lidové republiky, který Putin v pondělí podepsal. Obdobně je formulován příkaz ruského ministerstva ve vyhlášce o uznání nezávislosti Luhanské lidové republiky.

Z Putinova výnosu není zřejmé, kdy mají ruské jednotky na východní Ukrajinu vstoupit, podotýká agentura DPA. Regiony kontrolované povstalci na Donbasu jsou v posledních dnech epicentrem geopolitické krize kolem Ukrajiny.

Kyjev hlásí desítky případů ostřelování z druhé strany tzv. linie dotyku, jakož i mrtvé a zraněné. Vedení separatistických oblastí zase obviňuje ukrajinskou vládu z přípravy rozsáhlé ofenzívy, což ovšem Kyjev popírá.

Agentura TASS dále napsala, že Putin pověřil ruské ministerstvo zahraničí navázáním diplomatických vztahů s Doněckou a Luhanskou lidovou republikou a ruské ministerstvo obrany, aby zajistilo udržení míru na jejich územích. Agentura se odkazuje na text dekretů prezidenta Ruské federace Vladimira Putina o uznání obou samozvaných republik.

Dokumenty podepsané v pondělí v Kremlu byly zveřejněny na oficiálním portálu právních informací.

„Ministerstvo zahraničních věcí Ruské federace má jednat s doněckou stranou o navázání diplomatických vztahů a formalizovat dosaženou dohodu příslušnými dokumenty,“ píše se v jednom z dekretů. Podle jiného dokumentu by stejná jednání měla vést ministerstvo zahraničí s Luhanskou republikou.

Putin: Žádáme Kyjev, ať se projeví odpovědně a zabrání krveprolití, jinak ho bude mít na svědomí

Evropa

Dekrety navíc obsahují doložky o přípravě dohod s oběma separatistickými republikami o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci. Tyto dohody podepsal Putin a hlavy obou republik – Denis Pušilin a Leonid Pasečnik  poté, co ruský prezident podepsal dekrety o uznání obou republik. Dokumenty budou muset být ratifikovány v parlamentu.

EU zavede v reakci na Putina sankce

Zahraniční

Putin v projevu v pondělí večer řekl, že Rusko vyhoví žádosti představitelů samozvaných separatistických republik na Donbasu a uzná jejich nezávislost. Ukrajinu při tom vyzval k zodpovědnému postoji.

„Vše, co nyní vládne na Ukrajině, je zplozeno převratem v roce 2014, od těch, co se zmocnili vlády v Kyjevě, žádáme, aby se projevili zodpovědně a zabránili krveprolití, jinak ho budou mít na svědomí,” prohlásil Putin

Reklama

Výběr článků

Načítám