Hlavní obsah

USA varují před ruskými pokusy o destabilizaci Moldavska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wahington

Moldavsku mohou hrozit Moskvou zinscenované protesty proti moldavské vládě, jejichž cílem je nastolit v zemi proruské vedení. Uvedla to v pátek stanice CNN s odvoláním na tiskového koordinátora americké bezpečnostní služby Johna Kirbyho.

Foto: Aurel Obreja, ČTK/AP

Moldavská prezidentka Maia Sanduová

Článek

Americké zpravodajské služby jsou přesvědčeny, že osoby napojené na ruskou rozvědku se pokoušejí oslabit proevropskou moldavskou vládu. Mají i signály, že by s Moskvou spojené skupiny mohly poskytovat školení a výcvik demonstrantů.

Moldavsko v posledních týdnech čelilo protivládním protestům, které zorganizovala Rusku blízká strana Șor. V únoru proto podala demisi prozápadní premiérka Natalia Gavrilițaová.

Podle americké administrativy se také Rusko snaží šířit dezinformace podkopávající stabilitu Moldavska.

Moldavská premiérka a její vláda podaly demisi

Evropa

Příkladem je tvrzení ruského ministerstva obrany, které minulý měsíc uvedlo, že Ukrajina plánuje invazi na území Podněstří, jež kontrolují proruští separatisté.

Představitelé USA označili tato obvinění za „nepodložená, nepravdivá a vytvářející neodůvodněné obavy“.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová v únoru prohlásila, že je přesvědčena, že ruská vláda plánuje „sérii akcí, do nichž jsou zapojeni i sabotéři, kteří prodělali vojenský výcvik a vydávají se za civilisty“.

Podle prezidentky mohou „podnikat násilné akce, útoky na správní budovy a brát rukojmí“.

Bideova administrativa nezaznamenala žádnou aktuální vojenskou hrozbu Moldavsku, ale USA pečlivě sledují ruské aktivity v této zemi, neboť si jsou vědomy pokračujících ruských snah destabilizovat Evropu.

Americký prezident Joe Biden se se Sanduovou setkal v únoru ve Varšavě.

Americká vláda už v říjnu uvalila sankce na devět osob a 12 společností, jež se podílejí na destabilizaci Moldavska. Jsou mezi nimi i oligarchové, kteří se pokoušejí ovládnout a korumpovat moldavské politické a hospodářské instituce.

Nerozumím vám, přijel jsem z Ruska. Televize ukázala, jak Moskva organizuje protesty v Moldavsku

Evropa

Moldavsko: Rusové u nás chtějí provést násilný převrat

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám