Hlavní obsah

Moldavsko: Rusové u nás chtějí provést násilný převrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová v televizním projevu uvedla, že Rusko chystá v zemi násilný převrat a plánuje odstranit současnou prozápadní garnituru. Moldavské zpravodajské služby s touto informací přišly už minulý týden.

Foto: Profimedia.cz

Moldavská prezidentka Maia Sanduová

Článek

Moldavská zpravodajská služba SIS ve čtvrtek uvedla, že Rusko jedná s cílem destabilizovat Moldavsko.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek na Summitu EU šéfům vlád zemí Evropské unie sdělil, že Kyjev „zachytil plán na zničení Moldavska, který vypracovala ruská rozvědka“. O událostech informoval server Euractiv.

Zelenskyj dodal, že neví, zda Moskva skutečně vydala příkaz k realizaci tohoto plánu. Prezidentka Maia Sanduová tak ve svém televizním projevu vyjádřením své obavy potvrdila už známé informace.

Moldavsko, kde žije asi 2,6 milionu obyvatel, je vklíněné mezi Ukrajinu a Rumunsko.

Od začátku války na Ukrajině se dostalo pod enormní tlak zesílený obavami, že by Rusko mohlo rozšířit invazi i na moldavské území, aby k Moskvou ovládaným územím připojilo Podněstří.

Na moldavskou ekonomiku také tvrdě dopadla energetická krize, protože země byla dlouho závislá na ruských zdrojích. Během posledního roku zemi trápí rostoucí inflace a zátěž pro ni představuje i množství ukrajinských uprchlíků.

V pátek dopoledne překročily dvě ruské střely Kalibr hranici mezi Moldavskem a Ukrajinou. Moldavsko informaci o narušení svého vzdušného prostoru potvrdilo.

Bráníme se největší antievropské síle dnešního světa, řekl Zelenskyj v europarlamentu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám