Hlavní obsah

Nerozumím vám, přijel jsem z Ruska. Televize ukázala, jak Moskva organizuje protesty v Moldavsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kišiněv

V úterý se moldavském Kišiněvě znovu sešly tisíce lidí, aby protestovaly proti vládě. V pozadí těchto demonstrací stojí populistická opoziční strana Șor, která má úzké vazby na Rusko. O tom, že se Moskva snaží destabilizovat situaci v Moldavsku, svědčí skutečnost, že na protesty vysílá své vlastní občany.

Úterní protesty v moldavském KišiněvěVideo: AP

 
Článek

Důkaz přinesl štáb moldavské televize Nord News, který se vydal natáčet do vesnice Cupcini zhruba 200 kilometrů od hlavního města. Z této obce svážely autobusy demonstranty do hlavního města. Reportér televize před nástupem do dopravního prostředku oslovil několik lidí ke krátkému rozhovoru. Byl mezi nimi i jeden mladík.

„Nejsem odsud,“ říká. „Ztratil jste se?“ reaguje reportér. „Ne. Nerozumím vašemu jazyku. Nemluvím rumunsky (úřední jazyk v Moldavsku - pozn. red.),“ odpovídá rusky muž. „Ale jsme v Moldavsku. Učil jste se rumunsky ve škole?“ dotazuje se reportér. „Ne. Už jsem vám řekl, nejsem odtud. Jsem z Ruska,“ reaguje s bezelstným úsměvem mladík.

Reportáž o protestech v Moldavsku, rozhovor s ruským mladíkem je v čase 2:20.

Další muž na videu, senior, na kameru rusky uvedl, že jsou protesty koordinované z pozadí. Sám nevěděl, proti čemu jede do Kišiněva protestovat. „Žena v modrém nás tady shromáždila. Nevím, proti čemu jedeme protestovat. Prý nám to řekne v autobuse,“ uvedl. „Platí vám za to?“ zeptá se reportér. „Nevím, jedu poprvé,“ zazní odpověď.

Žena, na kterou se odkázal, se odmítla vyjádřit.

Moldavsko: Rusové u nás chtějí provést násilný převrat

Válka na Ukrajině

„Nejsou to žádné protesty, ale poslední záchvěvy zločinecké větve. Využívají potřeb a chudoby lidí ve svůj prospěch. Protesty jsou striktně v zájmu těch, kteří neuznávají, že se Moldavsko může rozvíjet jako funkční normální stát s funkčními institucemi, které pracují v zájmu občanů,“ kritizovala protesty poslankyně Strany akce a solidarity Veronika Roșcaová.

Moskva za svržení režimu slibuje levnější plyn

O tom, že je do protivládních protestů v Kišiněvě zapojené Rusko, hovořila už v únoru prezidentka země Maia Sanduová, po jejímž odvolání demonstranti volají. V televizním projevu hlava státu řekla, že Rusko chystá v zemi násilný převrat a plánuje odstranit současnou prozápadní garnituru.

Foto: Vladislav Culiomza, Reuters

Policisté blokují cestu protivládním demonstrantům v moldavském Kišiněvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dokonce na summitu EU sdělil, že Kyjev „zachytil plán na zničení Moldavska, který vypracovala ruská rozvědka“. Dodal ale, že nemá žádné informace o tom, zda Moskva skutečně vydala příkaz na realizaci tohoto plánu.

V Kišiněvě se protestuje už několik měsíců. Na konci loňského října analyzoval deník The Washington Post dokumenty, které získala ukrajinský kontrarozvědka. Psalo se v nich o zapojení Moskvy do dění v Moldavsku. V pozadí demonstrací stál oligarcha Ilan Șor (odtud název strany).

Foto: Aurel Obreja, ČTK/AP

Marina Tauberová z opoziční strany Șor stojí s megafonem v čele demonstrantů v Kišiněvě

Șor je opozičním politikem žijícím v izraelském exilu, jehož Moskva označuje za cenného dlouholetého partnera v otázkách Moldavska. Pokud se podaří režim svrhnout, přislíbila Moskva podle dokumentů Șorovi pro Moldavsko levnější plyn.

Moldavsko se proti Moskvou organizovaným protestům snaží bojovat. V úterý země vyhostila dva cizince podezřelé z účasti na podvratné činnosti. Tyto dvě osoby byly podle Bezpečnostní a zpravodajské služby Moldavska vyškoleny ve sběru dat a informací pro realizaci plánu na destabilizaci vnitřní situace v zemi a vyvolání násilné změny ústavního pořádku.

Moldavsko podobně jako Ukrajina získalo v červnu v Evropské unii status kandidátské země. Proti ruskému tlaku je zranitelné, protože je stoprocentně závislé na ruském plynu. Od začátku války na Ukrajině došlo v zemi k více než pětinásobnému zvýšení cen plynu. Účty za energie nyní tvoří více než 60 procent životních nákladů průměrného Moldavana, uvedly úřady v Kišiněvě.

Kreml pracuje na převratu v Moldavsku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám