Hlavní obsah

Moldavská premiérka a její vláda podaly demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kišiněv

Moldavská premiérka Natalia Gavrilițaová a její vláda podaly demisi. Jako důvod premiérka uvedla nedostatek podpory vládě, která se snažila urychlit reformy v zemi, jež aspiruje na členství v Evropské unii. Podle agentury Reuters tak končí turbulentních 18 měsíců vlády provázené ekonomickými otřesy a následky ruské invaze na Ukrajinu.

Foto: Inquam Photos/octav Ganea, Reuters

Moldavská premiérka Natalia Gavrilițaová podala demisi.

Článek

„Věřím v moldavský lid. Věřím v Moldavsko,“ řekla Gavrilițaová na tiskové konferenci. „Věřím, že se nám podaří překonat všechny výzvy a těžkosti,“ dodala.

Podle Gavrilițaové je Moldavsko v EU očekáváno s otevřenou náručí. „Moldavsko má přátele. Ale kdyby měla vláda stejnou podporu i doma, pak bychom dokázali postoupit dál kupředu a rychleji,“ uvedla odstupující premiérka.

Moldavsko, kde žije asi 2,6 milionu obyvatel, je vklíněné mezi Ukrajinu a Rumunsko. Od začátku války na Ukrajině se dostalo pod enormní tlak zesílený obavami, že by Rusko mohlo rozšířit invazi i na moldavské území, aby k Moskvou ovládaným územím připojilo Podněstří.

Na moldavskou ekonomiku také tvrdě dopadla energetická krize, protože země byla dlouho závislá na ruských zdrojích. Během posledního roku zemi trápí rostoucí inflace a zátěž pro ni představuje i příliv ukrajinských uprchlíků.

Moldavsko se obává ruské ofenzivy k Podněstří

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám