Hlavní obsah

USA pracují na posílení obrany ukrajinského pobřeží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Spojené státy se svými partnery pracují na dodávce protilodních raket a dálkově ovládaných člunů, uvedl podle Hlasu Ameriky představitel Bílého domu.

Fregata Admiral Makarov

Článek

„Podporujeme Ukrajinu a pracujeme na tom, abychom jí pomohli zlepšit její pobřežní obranu. V rámci tohoto úsilí poskytujeme Ukrajině plavidla pobřežní obrany bez posádky,“ uvedl představitel Bílého domu.

Spolupracujeme také se spojenci a partnery, abychom Ukrajině poskytli protilodní rakety a systémy. Každý den neustále komunikujeme s Ukrajinci o jejich potřebách,“ dodal činitel.

Ukrajina už dostala od Dánska americké protilodní střely AGM-84 Harpoon, které slouží k ochrany Oděsy, uvedl na konci května ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Do dodávky byli zapojeni i Britové. Ukrajinským vojákům byl též poskytnut výcvik v jejich používání.

Británie pošle na Ukrajinu protilodní střely, možná tam už jsou

Válka na Ukrajině

Ruské lodě se kvůli tomu pohybují dále od pobřeží.

Protilodní střely Robot RBS-17 poskytne Ukrajině i Švédsko. Jde o upravené americké střely země-vzduch Hellfire pro použití na lodích.

V rámci pomoci zamíří na Ukrajinu také automatické pušky AG 90 s municí a 5000 protitankových raketových granátometů Pansarskott m/86.

Švédští ministři financí a obrany uvedli, že o RBS-17 požádali přímo Ukrajinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám