Hlavní obsah

USA a Kanada vyzvaly své občany k opuštění Ruska

Americké ministerstvo zahraničí vyzvalo své občany v Rusku, aby zemi neprodleně opustili. Podobné doporučení vydala i kanadská diplomacie, britské ministerstvo zahraničí okamžité opuštění Ruska Britům doporučilo, napsala agentura Reuters.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Airbus A350 Aeroflotu na moskevském letišti Šeremetěvo

Článek

Americká diplomacie cestovní doporučení změnila na svých webových stránkách, píše americký server Axios.

„Necestujte do Ruska kvůli nevyprovokovaným a neodůvodněným útokům ruských vojenských sil na Ukrajině, potenciálnímu obtěžování amerických občanů (...) a omezeným možnostem velvyslanectví asistovat americkým občanům v Rusku,“ uvádí americké ministerstvo zahraničí v prohlášení. „Američtí občané by měli z Ruska okamžitě odcestovat,“ vyzývá.

„Dostupnost letů začíná být velmi omezená,“ píše kanadské ministerstvo zahraničí. I podle tohoto úřadu mohou být možnosti kanadského velvyslanectví v Rusku asistovat kanadským občanům do budoucna omezeny.

Blinken slíbil 2,5 miliardy dolarů na humanitární pomoc v Polsku a na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Británie své občany vyzvala, aby opuštění Ruska zvážili. „Pokud není vaše přítomnost v Rusku nutná, silně doporučujeme, abyste zvážili, že zbývajícími komerčními cestami odcestujete,“ uvedla britská vláda v prohlášení.

Spojené státy tento týden v reakci na vpád ruských vojsk na Ukrajinu uzavřely vzdušný prostor pro ruská letadla, ke stejnému kroku přistoupila i Kanada. Británie zakázala lety ruské společnosti Aeroflot. Tyto ruské aerolinky od 8. března zruší všechny lety do zahraničních destinací kromě Běloruska. Podobný krok dříve ohlásila i ruská letecká společnost S7, po Aeroflotu druhá největší v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám