Hlavní obsah

Ukrajina získá norské nanodrony Black Hornet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Británie a Norsko dodají na Ukrajinu nanodrony Black Hornet od společnosti Teledyne FLIR v hodnotě 90 milionů norských korun (230 milionů korun). S odvoláním na norské ministerstvo obrany o tom ve středu informovala agentura Reuters.

Foto: Teledyne FLIR

Dron Black Hornet.

Článek

Nanodrony, jak je označuje sama firma Teledyne kvůli jejich hmotnosti pouhých 33 gramů, patří mezi prostředky PSR, tedy osobní průzkumné systémy. Mohou rychle informovat o situaci vojáky nebo četu přímo v poli. Tyto drony jsou vybavené pokročilými elektrooptickými a infračervenými senzory. Mohou za letu přenášet video a fotografie ve vysokém rozlišení.

Samotné drony vyvinula norská firma Prox Dynamics, používá je americká, britská nebo německá armáda. Britové je používali v Afghánistánu. Využívají je i české speciální síly.

Výhodou Black Hornetů, které mají výdrž až 25 minut, je jejich obtížná odhalitelnost. Jsou malé, měří jen 168 mm, průměr dvoulistého rotoru činí 123 mm, takže voják může dron nosit u pasu. Celé zařízení i s ovládací konzolí váží jen 1300 gramů. Ve vzduchu jsou relativně tiché. Protože mají i senzory pracující v infračerveném spektru, mohou se používat i v noci. Ovládání je tak jednoduché, že k němu nejsou potřeba vyškolení specialisté.

Teledyne FLIR je dceřiná firma americké společnosti Teledyne Technologies. Zaměřena je na vývoj infračervených senzorů a kamer. Třetinu její produkce odebírají americké vládní úřady.

Válka dronů

Stanice BBC před několika dny napsala, že ve válce na Ukrajině využívají obě bojující strany tisíce dronů. Používají je k průzkumu, navádění dělostřelecké palby i k bombardování.

Nejznámější je útočný dron je Bayraktar TB2 turecké výroby, který využívala Ukrajina s úspěchem na počátku války k ničení nepřátelské techniky a později pak nad mořem. V létě se už moc nevyužívaly, údajně Rusové našli způsob, jak je likvidovat. Vzhledem k jejich značné velikosti, rozpětí mají 12 metrů, jsou proti nim účinné systémy protivzdušné obrany.

Ústup bayraktarů ze slávy, daří se je rušit

Evropa

Nyní se stále více využívají k průzkumu menší drony, Ukrajina se podle BBC přiklání k používání malých, volně dostupných a levnějších dronů. I ty jsou však mnohem větší než Black Hornet.

Rusko podle Jacka Watlinga z britského Královského ústavu pro obranné a bezpečnostní studie (RUSI) používá hlavně menší bezpilotní letouny Orlan-10 domácí produkce.

Reklama

Související témata:
Black Hornet

Výběr článků

Načítám