Hlavní obsah

Udělejte si krevní testy, zda jste vůbec Turci, pustil se Erdogan do německých poslanců tureckého původu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Němečtí poslanci s tureckými kořeny, kteří v parlamentu minulý týden hlasovali pro schválení rezoluce o genocidě Arménů během první světové války, by si měli nechat udělat krevní testy, aby se zjistilo, zda jsou vůbec Turci. V Istanbulu to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Tayyip Erdogan

Článek

"Někteří z nich říkají, že jsou Turci," řekl Erdogan. "Co je to prosím vás za Turky," dodal s tím, že by si poslanci měli nechat udělat krevní testy. Obul se také do Německa, které je podle něj "tou poslední zemí, která by měla hlasovat o takzvané genocidě".

Nejprve by se měl Berlín podle Erdogana zodpovídat z likvidace více než sta tisíc příslušníků kmene Hererů na území dnešní Namibie během své koloniální vlády, řekl Erdogan.

Výpad proti německým poslancům tureckého původu přišel poté, co německý parlament ve čtvrtek schválil rezoluci, v níž označil masakry Arménů Osmanskou říší v roce 1915 za genocidu. [celá zpráva]

Německo v textu rovněž uznává, že jako spojenec Osmanské říše o masakrech vědělo, ale nezasáhlo proti nim. Ankara rezoluci ostře kritizovala a okamžitě odvolala z Berlína svého velvyslance. [celá zpráva]

Erdogan je mudrlant, řekl předkladatel rezoluce

Jedním z hlavních iniciátorů rezoluce byl předseda strany Zelených Cem Özdemir, jehož rodiče se do Německa přestěhovali v 60. letech právě z Turecka. Erdogana označil za "mudrlanta".

Německá vláda Erdoganova slova odsoudila. "Spolkový sněm učinil suverénní rozhodnutí," uvedl mluvčí vlády kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert.

Za "nechutná" prezidentova slova označili zástupci turecké obce v Německu.

Samo přijetí rezoluce o genocidě ale obec minulý týden kritizovala jako "politickou show", která zbytečně naruší vztahy mezi oběma zeměmi.

Související témata:

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Erdogan německé poslance tureckého původu napadl již v sobotu. "Nemají s turectvím nic společného. Jejich krev je zkažená," řekl s tím, že je beztak známo, že jsou "prodlouženou rukou" zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), kterou za teroristickou organizaci považuje nejen Turecko, ale i Evropská unie a USA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám