Hlavní obsah

Styďte se, bodli jste nám dýku do zad, vzkazuje turecký tisk Němcům

– Ankara

K ostré kritice čtvrtečního uznání masakru Arménů Osmanskou říší za genocidu se po tureckých politicích v pátek přidal i tisk. Provládní i protivládní listy shodně píší o zradě, hanbě a hlubokých ranách ve vzájemných vztazích. Několik tureckých deníků vyobrazilo německou kancléřku Angelu Merkelovou s knírkem nacistického vůdce Adolfa Hitlera.

Foto: koláž Novinky.cz

Turecké deníky vytáhly německou nacistickou minulost.

Článek

"Německo, které za druhé světové války spáchalo genocidu, při které zmasakrovalo šest miliónů Židů, a které dodávkami zbraní (zakázané Straně kurdských pracujících) PKK otevřelo cestu k zabíjení našich dětí, nyní ratifikovalo takzvanou arménskou genocidu... zuříme," napsal v pátečním vydání deník Sözcü, jenž zastává tvrdé postoje proti vládnoucí proislámské Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP).

List otiskl na titulní straně také fotomontáž zobrazující německou kancléřku Angelu Merkelovou s knírkem v nacistické uniformě a s nacistickou vlajkou v pozadí. Doprovodil ji palcovým titulkem „Styďte se“ v němčině.

Ke kritice se přidal i vůči vládě dříve kritický deník Hürriyet. "Spolkový sněm přijal rezoluci o genocidě Arménů, kterou zasadil hluboké rány staletým vztahům s Tureckem," napsal list s tím, že se Berlín dopustil genocidy přátelství. Pod fotografii německého parlamentu připsal výzvu „Hanba vám“.

Pomstíme se, vzkázal premiér

V kritice německého uznání genocidy Arménů v pátek pokračovaly i turecké politické špičky, byť volily poněkud mírnější tón.

Turecký premiér Binali Yildirim bez dalších podrobností prohlásil, že jeho země podnikne odvetná opatření, úplné zhoršení vzájemných vztahů ale nepředpokládá.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Turci jsou naštvaní.

Již ve čtvrtek těsně po hlasování německého parlamentu Ankara stáhla svého velvyslance v Německu zpět do vlasti ke konzultacím a zároveň předvolala německého chargé d'affaires k podání vysvětlení. [celá zpráva]

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v první reakci řekl, že rezoluce bude mít vážné dopady na turecko-německé vztahy a že se turecké vedení poradí, jak na rezoluci odpoví.

Němci Turkům nevěří

Ochlazení a pokles důvěry je ale patrný v obou zemích. Německá armáda už vyjádřila obavu z toho, že spor o arménskou genocidu poškodí vojenskou spolupráci mezi Německem a Tureckem, a to i v oblasti boje proti Islámskému státu.

Z výzkumu veřejného mínění pro televizi ARD navíc vyplynulo, že devět z deseti Němců Turecku nedůvěřuje a tři ze čtyř Němců považují za správné, že Spolkový sněm uznal masakr Arménů za genocidu.

Ochlazení německo-tureckých vztahů přichází v době, kdy Evropská unie spoléhá na pomoc Ankary při řešení migrační krize.

Foto: Kayhan Ozer, ČTK/AP

Vyjednávání mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou a tureckým premiérem Recepem Tayyipem Erdoganem teď bude složitější.

Masakr 1,5 miliónu Arménů

Masakr Arménů za první světové války považuje za genocidu téměř 30 zemí. Mnozí historici uvádějí, že o život přišlo na 1,5 miliónu Arménů. Události jsou označovány za první cílenou snahu o likvidaci jiného etnika ve 20. století, poznamenala AP. Turecko takovýto výklad odmítá a tvrdí, že celková bilance je nadhodnocená, mrtvé navíc počítá jako oběti občanské války.

Česká republika genocidu Arménů oficiálně neuznala, byť zahraniční výbor parlamentu loni přijal rezoluci, která „připomněla 100. výročí arménské genocidy“ a na konci roku 2014 ji veřejně uznal i prezident Miloš Zeman.

Anketa

Uznali byste masakr Arménů za genocidu?
Ano
98,8 %
Ne
1,2 %
Celkem hlasovalo 6233 čtenářů.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Christian Hartmann, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Reklama

Výběr článků

Načítám