Hlavní obsah

Vdova po plukovníkovi, který spáchal sebevraždu pěti výstřely, napsala odvážný dopis Putinovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vdova po ruském plukovníkovi Vadimu Bojkovi napsala otevřený dopis prezidentu Vladimiru Putinovi. Stěžuje si v něm, že si armáda z jejího muže udělala obětního beránka a k sebevraždě ho v půlce listopadu dohnala. V pondělí na to upozornil ruský nezávislý server Meduza.

Foto: Twitter

Plukovník Vadim Bojko

Článek

„Vešel do kanceláře svého nadřízeného, nikoliv do své, jak uváděla všechna média. Nemířil na hlavu. Udělal to takhle zcela jasně proto, aby strhl pozornost na vedení Ruské federace. Aby vyslal signál, že je tu problém a že je jeho vlast v ohrožení,“ cituje Meduza z dopisu.

Julia Bojková v otevřeném dopise datovaném k 20. listopadu žádá Putina, aby prověřil okolnosti, které sebevraždě, vykonané jako „poprava sebe sama“ pěti výstřely, předcházely.

Bojko – zástupce šéfa prestižní Pacifické vyšší námořní školy – se měl podílet na organizaci zářijové mobilizace ve Vladivostoku, vyhlášené v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Zemřel ve středu 16. listopadu ve Vladivostoku, média informovala, že se zastřelil.

Prý vůbec nespal a zhubl 15 kilo

Julia Bojková tvrdí, že její muž dělal vše pro to, aby rozkazy stran povinných odvodů nadřízených splnil. Ti mu ale házeli klacky pod nohy, a navíc mu dali najevo, že bude za nesplnění rozkazů nést osobní odpovědnost.

„Netrávil téměř žádné noci doma, snažil se vyřešit vzniklé problémy, ale neměl žádnou podporu od vedení. V určitém okamžiku si uvědomil, že si z něj dělají obětního beránka pro všechna selhání a nedostatky,“ napsala dále vdova v dopise. Její manžel prý poslední měsíc skoro nespal a zhubl 15 kilogramů.

Podivná sebevražda vysokého ruského důstojníka

Evropa

Když 14. listopadu, tedy dva dny před smrtí plukovníka Bojka, námořní školu navštívila inspekce, sdělila mu, že ponese trestní zodpovědnost za veškeré nedostatky a bude mu vyčíslena způsobená škoda ve výši 100 milionů rublů, tedy asi 38,6 milionu korun. O jaké nedostatky přesně mělo jít, není jasné.

Smrt plukovníka Bojka není první případ podivného úmrtí vysokého ruského důstojníka, připomíná server Izvestija. Jen o den dříve byl nalezen mrtvý Roman Malyk, vojenský komisař ruské Partizánské a Lazovské oblasti. Zatím nejsou k dispozici žádné další informace o úmrtí, policie se omezila jen na konstatování, že se smrt vyšetřuje.

Další podivné úmrtí se týká Ivana Pečorina, manažera Korporace pro rozvoj Dálného východu a Arktidy. Ten se měl údajně utopit poblíž mysu Ignaťev v Japonském moři.

Do výčtu podivných úmrtí lze uvést také jméno penzionovaného generálmajora FSB Jevgenije Lobačova. O jeho smrti informovala média 21. června. Lobačov byl nalezen mrtvý na schodišti v domě v Kačalinské ulici v Moskvě.

Další podezřelá smrt. Podnikatele našli zastřeleného na přehradě u Moskvy

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám