Hlavní obsah

První nákladní loď z ukrajinského koridoru už pluje v turecké režii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již zcela v turecké režii pokračuje plavba kontejnerové lodi Joseph Schulte, která jako první použila nový ukrajinský koridor v Černém moři. Plavidlo, které se na cestu pod vlajkou Hongkongu vydalo z ukrajinské Oděsy, úspěšně vplulo do Bosporu.

První loď, která proplula novým ukrajinským koridorem, dorazila do BosporuVideo: Reuters

 
Článek

Joseph Schulte je první nákladní lodí, která se vydala na cestu poté, co Rusko 17. července jednostranně odstoupilo od obilné dohody zprostředkované OSN a Tureckem, jež umožňovala export ukrajinského obilí a dalších zemědělských komodit na světové trhy. Nyní míří do tureckého Ambarli v Marmarském moři, informovala agentura Reuters.

Z Oděsy plula podle deníku Wallstreet Journal v blízkosti ukrajinského pobřeží, které chrání ukrajinské rakety a bezpilotníky, což ztěžuje „působení“ ruského námořnictva v oblasti. Pak plula do výsostných vod Rumunska a Bulharska.

Foto: Yoruk Isik, Reuters

Loď Sukru Okan. proplouvající 10. července Bosporem

Plavidlo , které má německého vlastníka, uvázlo v přístavu loni v únoru, kdy začal ruský vpád na Ukrajinu. Právě takovým lodím má nový koridor podle ukrajinských úřadů posloužit. To, zda ho budou využívat i lodi pro export obilí, bude mimo jiné záležet na ochotě kapitánů podstoupit riziko vojenské odezvy ze strany Rusů a na tom, zda pojišťovny poskytnou krytí plavidlům, která se takto do exportu ukrajinského obilí zapojí.

Ukrajina koridor nahlásila Mezinárodní námořní organizaci (IMO), zároveň však varovala, že není schopna zajistit lodím bezpečnost.

Turci přitvrdili

Turecko, které hodně stojí o obnovení obilné dohody, už nicméně dalo jasně najevo, že žádné ruské excesy nehodlá tolerovat. Dokázalo to ostrou reakcí na nedělní incident, kdy ruská válečná loď varovnými výstřely zastavila tureckou nákladní loď Şükrü Okan směřující pod vlajkou Palau k ukrajinskému pobřeží.

Rusko tvrdilo, že jeho hlídková loď v neděli vyslala výstražné výstřely směrem k Şükrü Okan, protože nereagovala na výzvy, aby se zastavila a podrobila se inspekci. Posádka lodi varovné výstřely popřela, k inspekci ale došlo.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Loď byla na cestě do ukrajinského přístavu Izmajil, který leží na jihozápadě Ukrajiny u hranic s Rumunskem. Protéká jím řeka Dunaj. K lodi vzlétl ruský vrtulník a pak dostala povolení pokračovat v cestě.

„Vhodné“ upozornění

Inspekce na Şükrü Okan se Rusové dožadovali na základě svého varování po pádu obilné dohody, že všechny lodě mířící do ukrajinských vod bude považovat za plavidla, která by mohla vézt zbraně.

„Po incidentu byla ruská strana vhodným způsobem upozorněna, že se má vyvarovat podobných pokusů, které by mohly zvýšit napětí v Černém moři,“ ozvala se podle listu Hürriyet kancelář tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Kontejnerová loď plující z Oděsy zvládla nebezpečný úsek a zamířila k Bosporu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám