Hlavní obsah

Turecký list se pustil do Česka, neinformuje prý o údajných teroristech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Po zadržení dvou českých občanů působících v syrské kurdské milici YPG čelí české ministerstvo zahraničí (MZV) tvrdé kritice tureckého listu Daily Sabah. V nedělním článku si autorka Merve Aydoğanová postěžovala, že mluvčí českého ministerstva neposkytla dostatečné informace o postoji české vlády k terorismu a k působení českých bojovníků v zahraničí. Černínský palác na dotaz ČTK článek nekomentoval.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovníci z kurdských milic YPG v Hasace

Článek

„České ministerstvo zahraničí selhalo v tom, aby poskytlo odpovědi o úsilí své vlády přemoci terorismus a k tématu zahraničních bojovníků,“ napsal list blízký vládnoucí straně AKP. Považuje to za „šok a vážné zklamání“. Vadilo mu, že ho mluvčí MZV Michaela Lagronová odkázala na ministerstvo vnitra a spravedlnosti.

Mluvčí Lagronová podle listu na dotaz ohledně počtu českých bojovníků v zahraničí odpověděla: „Nemáme je (tato čísla), ale nevíme o žádném případu nebo osobě, která by aktuálně bojovala za Islámský stát nebo jakoukoli jinou organizaci. To je spíše otázka pro naše úřady zabývající se bojem proti terorismu.”

„Protiteroristická opatření jsou tady v ČR více otázkou pro ministerstvo vnitra,” dodala Lagronová.

Podobně odpovídala na další otázku tureckého deníku týkající se případného potrestání Čechů bojujících v zahraničních organizacích. Lagronová řekla: „To není otázka po nás, ale pro ministerstvo spravedlnosti, už proto, že oni vědí, jaká obvinění a jak vysoké tresty mohou být uvaleny na lidi, kteří se dopustili něčeho proti tureckým zákonům.”

Dvojici obvinili z podílu na terorismu

Turecko zadrželo 13. listopadu na hranicích s Irákem dva české občany, Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase, kteří působili v řadách syrské kurdské milice YPG bojující proti Islámskému státu. Obvinili je z působení v teroristické skupině.

Milice YPG, jíž přímo v poli pomáhají navzdory námitkám Ankary američtí vojáci, je v Turecku na seznamu teroristických organizací, protože má blízko k turecké Straně kurdských pracujících (PKK).

List zmiňuje, že PKK je označena za teroristickou organizaci v USA i v EU, ale už nenapsal, že YPG se to netýká a za teroristickou ji považuje jen Ankara. [celá zpráva]

Foto: Daily Sabah

Merve Aydoğanová v rozhovoru s bývalým tureckým ministrem pro EU Volkanem Bozkirem

Autorka článku Aydoğanová se také otřela o české ministerstvo zahraničních věcí, když zmínila, že jeho turecký protějšek má na svých stránkách podrobné informace o tom, jak bojuje proti terorismu a přispívá do koalice proti Islámskému státu.

Turecký úřad uvádí, že jen v posledním roce byl uvalen zákaz vstupu pro 20 000 lidí, kteří by mohli být zahraničními bojovníky a mohli směřovat do Sýrie nebo Iráku.

Autorka článku už nezmiňuje, zda dala na radu mluvčí Lagronové a obrátila se na příslušná česká ministerstva nebo českou vládu se stejnými dotazy. Novinky obě zmíněná ministerstva kontaktovaly, ale žádný dotaz od této novinářky tiskové odbory ministerstev nedostaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám