Hlavní obsah

Turci už návštěvu švédského ministra nechtějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko zrušilo plánovanou návštěvu Pala Jonsona, švédského ministra obrany, který měl jednat o tureckém souhlasu s žádostí jeho země o vstup do NATO. Ankara tak reagovala na protiturecké protesty ve Švédsku.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Rasmus Paludan, krajně pravicový dánský aktivista, před tureckým velvyslanectvím ve Stockholmu spálil muslimskou posvátnou knihu korán.

Později se ve švédské metropoli konala demonstrace, na níž se shromáždili prokurdští aktivisté, kteří zároveň odmítají vstup Švédska do NATO.

V Turecku v odvetě uspořádali protest proti Švédsku a ministerstvo zahraničí si podle listu Hürriyet předvolalo Staffana Herströma, švédského velvyslance v Ankaře.

Erdogan požaduje od Švédů „130 teroristů“

Evropa

Útok na islám i přistěhovalce

„Schůzka (s Jonsonem) plánovaná na 27. ledna už nemá žádný význam ani smysl, protože Švédsko nadále povoluje nechutné protiturecké demonstrace,“ sdělil Hulusi Akar, turecký ministr obrany.

Jonson pak neděli tweetoval, že se s Akarem setkal v pátek v německém Ramsteinu při jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, kde se „dohodli na odložení“ schůzky.

Jednání v turecké metropoli mělo být podle stanice BBC první návštěvou vysoce postaveného švédského představitele v Turecku od demonstrace, jejíž účastníci tento měsíc ve Stockholmu pověsili za nohy figurínu představující tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Napětí ještě zvýšil čin Paludana, který se při pálení koránu hanlivě vyjadřoval o přistěhovalcích a islámu. Nedaleko se přitom shromáždila asi stovka lidí, kteří se účastnili pokojné demonstrace.

„Co nejdůrazněji odsuzujeme odporný útok na naši svatou knihu. Povolení tohoto protiislámského činu, který je namířen proti muslimům a uráží naše posvátné hodnoty, pod zástěrkou svobody projevu je zcela nepřijatelné,“ reagovalo turecké ministerstvo zahraničí.

Skončí jako Mussolini. Demonstranti ve Švédsku pověsili za nohy figurínu Erdogana

Evropa

Tobias Billström, šéf švédské diplomacie, po Paludanově protestu prohlásil, že islamofobní provokace jsou děsivé. „Švédsko má rozsáhlou svobodu projevu, ale to neznamená, že švédská vláda nebo já podporujeme vyjádřené názory,“ tweetoval.

„Pálení koránu nelze považovat za součást svobody projevu,“ nechal se slyšet Mevlüt Çavuşoglu, turecký ministr zahraničí.

„Zločin z nenávisti také není svoboda projevu. Není to v souladu se švédskými zákony a usneseními Rady Evropy,“ dodal. V Istanbulu pak dvě stovky demonstrantů v sobotu před švédským konzulátem spálily švédskou vlajku a včera také fotografii aktivisty Paludana.

Stockholm se bez Ankary neobejde

Švédsko potřebuje souhlas Turecka s žádostí o vstup do NATO, o který společně s Finskem požádalo loni v květnu v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

Vstup obou zemí do Severoatlantické aliance musí schválit všech třicet členských zemí. Osmadvacet z nich již tak učinilo, kromě Turecka to ještě neudělalo také Maďarsko.

Ankara obviňuje Švédsko z měkkého postoje ke kurdským ozbrojencům a dalším skupinám, které Turecko označuje za teroristy a bezpečnostní hrozbu. Žádá také vydání mnoha těch, kteří se zdržují ve Švédsku.

Maďarsko s Tureckem se zatím nerozhodly, jestli si přejí rozšíření NATO o Finsko a Švédsko

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám