Hlavní obsah

Erdogan požaduje od Švédů „130 teroristů“

ČTK, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédsko a Finsko musí vydat desítky politických oponentů, které Ankara považuje za teroristy, aby Turecko schválilo jejich žádost o vstup do NATO. Řekl to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který bude letos bojovat o další mandát v čele země.

Foto: Profimedia.cz

Recep Tayyip Erdogan

Článek

S odkazem na společnou tiskovou konferenci se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem z listopadu loňského roku Erdogan podle webu Middle East Monitor prohlásil: „Řekli jsme: podívejte se, pokud nám své teroristy nevydáte, nemůžeme to (žádost o členství v NATO) v parlamentu schválit. Aby to prošlo parlamentem, musíte nám nejprve předat více než sto, asi 130, těchto teroristů.“

Turecko tak výrazně rozšířilo seznam lidí, jejichž vydání požaduje po Švédsku. Minulý rok Ankara hovořila jen o 33 lidech a v prosinci rozhlas Sveriges Radio informoval o 42.

Finský ministr zahraničí Pekka Haavisto prohlásil v pondělním rozhlasovém rozhovoru, že jeho země neobdržela nový seznam osob, které by Turecko chtělo vydat. „Domnívám se, že to musela být reakce na události posledních dnů,“ poznamenal.

Skončí jako Mussolini. Demonstranti ve Švédsku pověsili za nohy figurínu Erdogana

Evropa

Minulý týden pověsili účastníci demonstrace proti tureckému režimu ve Stockholmu figurínu Erdogana za nohy na lampu veřejného osvětlení.

Premiér Kristersson poté označil dění na demonstraci za „akt sabotáže proti švédské přihlášce do NATO“. Přitom ale podporuje rozhodnutí švédského soudu, který v prosinci zablokoval vydání tureckého exilového novináře, jehož Erdogan označil za jednu z osob, které Stockholm musí vydat.

Tuto sobotu prohlásil podle britského listu The Guardian nejmenovaný „vysoký turecký představitel“, že Ankara pravděpodobně neschválí vstup obou severských zemí do NATO před tureckými prezidentskými parlamentními volbami plánovanými na červen.

Erdogan si stěžuje: Za vstup Švédska a Finska do NATO jste mi zatím nic nenabídli

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám