Hlavní obsah

Trosky z vesmíru by dnes mohly zasáhnout Popelčin zámek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moritzburg

Budou na Německo v pátek odpoledne z nebe pršet kusy kovu? Spolkový úřad pro civilní ochranu a pomoc při katastrofách vydal oficiální varování před úlomky z odhozené baterie z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). A co čert nechtěl, mohly by dopadnout na romantický pohádkový zámek v Moritzburgu, známý z vánoční klasiky Tři oříšky pro Popelku.

Foto: Profimedia.cz

Moritzburg

Článek

Odborníci zatím předpokládají, že se šrot z vesmíru roztříští, což lze na Zemi poznat podle světelných jevů nebo sonického třesku, napsal list Bild. „Vzhledem k vysokému počtu bateriových článků lze předpokládat velmi vysoký střepinový potenciál se stovkami úlomků v rozmezí nízkých kilogramů,“ píše Spolkový úřad pro civilní ochranu.

Moritzburg v ohrožení?

Vesmírný odpad by mohl zasáhnout Německo v čase od 16:47 do 19:50 ve čtyřech přibližně jedenapůlminutových krátkých časových oknech.

Dvě ze tří trajektorií nad Německem se protínají přesně na hranici mezi okresy Míšeň a Budyšín. Jedna z nich v pátek kolem 16.53 hodin, druhá kolem 18.24 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Baterie oddělená od ISIS v březnu 2021

Na ISS dorazili noví astronauti

Věda a školy

Moritzburg je jednou z potenciálně ohrožených oblastí. Obec v Sasku proslavil bývalý lovecký a barokní zámek kurfiřta Augusta Silného. Zůstává už po desetiletí turistickým magnetem, poutním místem pro fanoušky Popelky a oblíbeným motivem pro selfie.

Jen o loňských Vánocích se kultovní snímek s Libuší Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem objevil na německých televizích šestnáctkrát.

Foto: ČTK

Libuše Šafránková jako nejslavnější Popelka

Není důvod k panice

„Podle současných informací je pravděpodobnost, že trosky zasáhnou Německo, velmi nízká,“ uvedly úřady, i když možnost, že úlomky z ISS „naprší“ na Sasko, nevyloučily.

„Simulace ukazují, že úlomky objektu by se mohly šířit po pozemní dráze v délce až 300 kilometrů,“ uvádí se v prohlášení. Ohrožení této země je však „v současné době považováno za statisticky nepravděpodobné“.

Vesmírný objekt je plošina s bateriovými bloky, které jsou velké zhruba jako SUV, váží kolem 2,6 tuny a byly záměrně odděleny od ISS 21. března 2021.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) předpokládal, že baterie při návratu do zemské atmosféry zcela shoří.

Německý zámek Moritzburg čelí žalobě kvůli výstavě o Šafránkové

Evropa

Reklama

Související články

Tři oříšky pro Popelku slaví padesátiny

„Tváře umouněné od popela, ale kominík to není. Klobouk s peřím, luk a kamizola, ale myslivec to není. Šaty s vlečkou, stříbrem vyšívané, ale princezna to...

Výběr článků

Načítám